BloggNy som selvstendig konsulent? Få en god start med tips fra andre selvstendige

Ny som selvstendig konsulent? Få en god start med tips fra andre selvstendige

Du har endelig tatt steget og blitt selvstendig konsulent – din egen sjef. Den nye hverdagen krever at du håndterer flere arbeidsoppgaver enn før: Salg, økonomi, og selskapsdrift er noe av det du må sette deg inn i. Det er vanlig å føle at man mangler kontroll i begynnelsen, men med erfaringer fra andre selvstendige i bakhodet kan du få et tydeligere bilde av hva du har i vente, og en litt bedre start på den nye hverdagen. Her oppsummerer vi fem praktiske tips basert på innspill fra de selvstendige konsulentene på Folq-plattformen.

Sara Good
Publisert 30.10.2019
Oppdatert 15.04.2024
4 min lesetid
Hos Folq finner du andre selvstendige konsulenter å sparre med
Hos Folq finner du andre selvstendige konsulenter å sparre med

Bruk nettverket ditt og hold det varmt

Som selvstendig konsulent er nettverket ditt viktigere enn noen gang. Du kan bruke det til å finne oppdrag, få svar på spørsmål og holde deg oppdatert på hva som foregår i bransjen. Bygg nettverket ditt gjennom fagarrangementer, co-working spaces, grupper på sosiale medier, og lignende. Spennende muligheter kan dukke opp gjennom nettverket ditt: Rundt 80% av konsulentene vi spurte i vår konsulentundersøkelse (mai, 2019) oppgir nettverk og nære relasjoner som hovedkilde til konsulentoppdrag. Hvis du er komfortabel med det, kan det være lurt å dele at du har blitt selvstendig på sosiale medier.

Ønsker du tilgang til flere oppdrag kan du vurdere å lage en konsulentprofil hos Folq.

Sørg for å ha likviditet og bygg opp en buffer

Pass på å bygge deg en finansiell buffer tidlig for å være i stand til å håndtere forutsette og uforutsette kostnader. I oppstartsfasen må du beregne kostnader knyttet til stiftelsen av selskapet og innskudd av aksjekapital – ved oppstart av et aksjeselskap er det krav om en aksjekapital på minst 30 000 NOK. Sistnevnte kan benyttes til å investere i utstyr i selskapet. Husk at første utbetaling av dine fakturerte timer skjer over en måned etter faktureringsdato. Derfor er det viktig at du kan håndtere innbetaling av avgifter til termin. Videre vil likviditeten din vil påvirke hvor kresen du kan tillate deg å være, og i begynnelsen må du kanskje ta på deg oppdrag som er “helt ok”, for å sikre inntekt i selskapet.

Du kan risikere å måtte betale inn MVA før kunden har betalt den første fakturaen. De fleste betaler inn MVA i 2 måneders terminer. Jeg startet som selvstendig i mars, og måtte derfor heldigvis ikke betale inn MVA før 10. juni.
Sverre Hundeide, selvstendig backendutvikler

Gjør deg kjent med arbeidskontrakten

Når du inngår et samarbeid med en kunde bør du være oppmerksom på hvor lang oppsigelsestid både du og kunden har i følge kontrakten dere undertegner. Oppsigelsestiden settes ofte til 30 dager. Noen ønsker å ha en kortere oppsigelsestid så de kan avbryte dersom oppdraget ikke utvikler seg som forespeilet. Dersom du er hentet inn som underleverandør av et annet selskap bør du i tillegg se gjennom kontrakten de har inngått med kunden. På den måten kan du forsikre deg om at du arbeider under rettferdige forhold både med tanke på timepris og oppsigelsestid.

Jeg var hos en kunde der en uenighet blant stakeholdere førte til at prosjektet ble avsluttet tidligere enn forventet. Kunden gav meg 14 dagers oppsigelse og det kom som en overraskelse ettersom det sto 1 måned oppsigelsestid for både oppdragsgiveren og oppdragstakeren i min kontrakt. Det viste seg at det lå en annen underliggende kontrakt mellom kunden og mellommannen som hadde andre betingelser enn det som sto i kontrakten min med mellommannen.
Anum Qudsia, selvstendig iOS-utvikler

Skal du ha direkte kontrakt med kunden kan det være greit å ta utgangspunkt i avtalene du finner hos Difi.

Vit hva du er verdt

Hvordan priser man egentlig sin egen kompetanse? Her gjør du lurt i å forberede deg før du går i møte med kunden. Har du jobbet som konsulent i tidligere, kan du ta utgangspunkt i timeprisen kunden betalte for deg dersom du har innsikt i dette . Det kan være lurt å forhøre deg med andre med tilsvarende kompetanse i forsøk på å etablere prisnivået. I samtale med kunden bør du sørge for at kunden kjenner verdien du kan bringe inn. Spør dem gjerne hvorfor de har tatt inn akkurat deg på intervju så du kan bygge videre på det. Start gjerne litt høyere enn din forventede timepris så du kan tillate deg å gå litt ned under forhandlingen. Ikke legg deg lavere enn du vet du er verdt.

Som referansepunkt ligger timeprisene konsulentene får i oppdrag gjennom Folq mellom 800 og 1500 kr.

Sett av tid til videreutvikling og dyrk en salgbar profil

Som selvstendig konsulent står du fritt til å tilpasse fagprofilen din som du vil. Vil du for eksempel sette av flere timer i måneden til å fordype deg i nisjespråk kan du det. Samtidig kan det være lurt å sørge for at profilen din utvikler seg i takt med det som er etterspurt i markedet, og de spesifikke oppdragene du ser etter.

Jeg la merke til at bedrifter som så etter designere betraktet deg som mer attraktiv hvis du både hadde kompetanse innen UX og UI, så da sørget jeg for å skaffe de kompetansene jeg manglet.
Jonatan Austigard, selvstendig designer

Med en konsulentprofil hos Folq har du direkte tilgang til å sparre med andre dyktige selvstendige konsulenter gjennom vår Slack-gruppe. Du møter også flere selvstendige gjennom Folq sin Meetup-gruppe der vi fokuserer på arrangementer rundt erfaringsdeling.

Er du nysgjerrig på funn og fakta fra hverdagen til selvstendige konsulenter kan du lese mer og laste ned Konsulentrapporten 2019 i dette blogginnlegget.

Ønsker du å prate med oss om å være selvstendig kan du kontakte oss her.