Tre ting du bør tenke på før du blir selvstendig konsulent
Salg, administrativt arbeid og risiko trenger ikke å gi deg frysninger nedover ryggen når du jobber selvstendig. Men det er noen egenskaper som trengs for å lykkes.
Økt inntekt som du styrer selv, mer fleksibilitet i hverdagen og kontroll over egen utvikling er noen av fordelene og grunnene til at flere starter for seg selv. Men alle (t)oppturer har sine perioder med heftig melkesyre. Eller alle suksesser har som oftest krevd hardt arbeid. Så mens du drømmer deg bort til frilansland, vil vi at du samtidig skal være klar over at livet som selvstendig næringsdrivende krever at du setter av tid til salg og administrasjon. Dette må du gjøre samtidig som hverdagen kommer til å føles mer risikofylt.
Frister frilanslivet fortsatt? Usikker? For å hjelpe deg å vurdere om du er klar for en hverdag som selvstendig konsulent, tar vi deg gjennom noen refleksjoner rundt frilanstilværelsen.
Som selvstendig får du ansvar for hele bedriften
I tillegg til å selge din kompetanse har du som selvstendig konsulent ansvar for administrasjonen i bedriften. Da må du opp i ringa for blant annet salgsarbeid og administrative oppgaver som fakturering, rapportering og regnskapsføring. Du bør i tillegg sørge for at du utvikler kompetansen din kontinuerlig, for å opprettholde det faglige nivået ditt i markedet.
Ikke din cup of tea? Yey or ney? Hvis ney, skal du vite at det heldigvis stadig kommer flere tjenester som forenkler hverdagen til selvstendige konsulenter. , for eksempel, gjør det enklere for deg å finne oppdrag. Regnskap blir mye enklere med for eksempel regnskapsprogrammene og , som hjelper deg å samle alle dokumenter og viktige tall på ett sted.
Det finnes også mange gode regnskapsførere som du kan sette ut regnskapet til når du driver freelance. Forhåpentligvis motiverer dette deg til å ville ha orden på hvordan økonomien i sjappa di går. Det kan virke overveldende å sette seg inn i alt dette, spesielt i starten. I tillegg bør du jo prøve å finne riktige forsikringer og økonomisk rom til både dette og pensjon. Mer om pensjon og sånn litt lenger ned.
Du må takle å leve med risiko som selvstendig
Som alt annet her i livet, er hver dag en risiko. Men så er det kanskje litt mer risiko når du forlater en fast betalt jobb og blir selvstendig. Dét gjør du jo ikke hver dag, akkurat. Så når du har tatt det steget og går frilans, da, så risikerer du å gå uten oppdrag i perioder når det er nedetider, eller hvis du er kresen på hva du vil jobbe med (pro tip: ikke vær det i starten).
Har du i tillegg samboer, en golden retriever, Volvo stasjonsvogn med tilhørende lån, kåk med lån opp til skorsteinen, barn, kanskje forbrukslån (pro tip 2: ikke ha det med mindre du bruker det utelukkende for cashpoints), skjønner vi om det virker ekstra skummelt å ta sats. Å hoppe ut i den litt mer risikofylte dimensjonen i arbeidslivet, kalt frilanstilværelsen, kan gjøre deg redd for å kræsje.
Men vet du hva? De fleste lander på bena, og de lander overraskende lite hardt og ser seg ikke tilbake.
Over halvparten positivt overrasket over oppdrag
I en undersøkelse vi gjorde blant Folq-konsulentene i 2019 (kommer en ny i 2022) oppga rundt 80 % at de bekymret seg for å ikke finne oppdrag. Men! Og her kommer det: Over halvparten svarte at bekymringen var mindre enn forventet i praksis.
I en annen undersøkelse så vi at om lag én av tre konsulenter opplevde en finansiell risiko, og av dem igjen opplevde kun én av fem risikoen som stor. Det kan forklares av varierende etterspørsel etter ulike roller over tid. Er du usikker på markedet, er det lurt å orientere seg om mulighetene først. Hvordan? , så forteller vi deg alt vi vet om etterspørsel, timepris, lengde på oppdrag og liknende.
Visse egenskaper må til for å lykkes som selvstendig konsulent
Som du sikkert har forstått, krever det mer å være selvstendig konsulent enn fast ansatt. For å hjelpe deg å finne ut om du har egenskapene som trengs, spurte vi Folq-konsulentene hvilke egenskaper de mener selvstendige konsulenter bør ha.
Ingen av disse egenskapene er nødvendige krav, men de kan være nyttige i hverdagen som selvstendig. Er du fersk i gamet, skal du vite at du vil utvikle disse evnene etter hvert som du får mer erfaring og kunnskapsdeling med andre selvstendige i samme situasjon.
Veien videre i frilanslivet
Nå vet du forhåpentligvis litt mer om hva du bør tenke gjennom når du vurderer en videre karrierevei som selvstendig konsulent.
Og du? Vit at de som blir selvstendige og ikke trives med det, har like stor mulighet, om ikke større, til å komme seg tilbake i fast jobb. Heldigvis ser vi at de fleste, nesten alle, er fornøyde som selvstendige konsulenter.
Lykke til med karrierevalget ditt! Og hvem vet, kanskje vi kan hjelpe deg med et oppdrag i fremtiden?