BloggFleksible IT-prosjekter ga mer tid og penger

Fleksible IT-prosjekter ga mer tid og penger

Med fleksible kunder som Oda, Remarkable og Gyldendal kunne Anders Nærø Tangen starte eget firma ved siden av å være selvstendig IT-konsulent.

Hanna Blisten
Publisert 17.10.2022
Oppdatert 15.04.2024
12 min lesetid
Anders Nærø Tangen driver egen start up i tillegg til å jobbe som selvstendig konsulent. Foto: Anders Nærø Tangen
Anders Nærø Tangen driver egen start up i tillegg til å jobbe som selvstendig konsulent. Foto: Anders Nærø Tangen

Det er en hardtarbeidende og ambisiøs person vi snakker med, når vi intervjuer Anders Nærø Tangen. Siden 2014 har han jobbet selvstendig innen IT-bransjen, for å fokusere på egen utvikling og egne prosjekter.

– Deilig beinhardt å jobbe som selvstendig konsulent

Han mener at å jobbe selvstendig i IT-bransjen tvinger deg til å bli relevant, enda mer enn når du er fast ansatt.

– Noe av det som er kult med å være selvstendig er å hele tiden ha fingeren på pulsen og å være relevant. Det er deilig beinhardt; du blir kastet ut om du ikke yter, hvis du ikke er relevant, begynner Anders med.

Men det essensielle å ha i bunn, ifølge Anders selv, er lyst og nysgjerrighet – noe som har dratt han langt i karrieren som konsulent.

– Jeg sa opp jobben min som konsulent i Bekk i 2014 for å jobbe frilans. Dette gjorde jeg fordi jeg ville blande litt mer programmering og eksperimentering med sideprosjekter inn i hverdagen min. I tillegg ønsker jeg fleksibiliteten som følger med å være sin egen sjef, forteller Anders.

Han gikk bevisst etter oppdrag der han fikk en bredere rolle og flere utfordringer enn rollen han hadde hatt som fast ansatt. Enda en positiv følge av å starte for selv, var også muligheten til å styre og påvirke markedsføringen av seg selv.

Forme sin egen profil med håndplukkede prosjekter

Ved å finne prosjekter selv ville han utvikle seg mye mer, både faglig og sosialt – sistnevnte gjennom såkalte soft skills. Dette har kommet godt med i intervjurundene med kundene i dag.

– Det er vanskelig å lage en CV som kommuniserer alt du har opparbeidet deg av faglige og mer myke ferdigheter. Så lenge jeg får intervjuet, kan jeg presentere meg selv personlig, og da går det bedre, sier Anders.

Men tilbake til Anders’ reise til frilanslivet. Året etter oppsigelsen i Bekk, startet Anders designbyrået Void sammen med en gruppe andre.

– Her gjorde vi små og hyppige prosjekter for norske kunder. En plattform som Folq ville vært nyttig i disse årene, forteller han.

Jobbet ved siden av å etablere ny tech-startup

Først tre år etter, i 2018, brøt han ut av Void for å satse på en ny tech-startup med sin far, Jens Tangen. Startupen heter Bionic Search, og er en søkemotor utenom det vanlige. Det sier kanskje også seg selv når en av alumniene fra det første kullet som gikk på informatikk på NTNU, er en av gründerne. Han er fortsatt en utøvende programmerer og har vært nødt til å lære 20 ulike programmeringsspråk opp gjennom tidene.

Som far så sønn er de begge glade i å lære nye ting, og er åpne til sinns i IT-bransjen. De ønsket å bygge produktet gjennom såkalt bootstrapping, for å få en markedsposisjon og betalende kunder, før de tok for mye økonomisk risiko.

– Da var det naturlig å ta mer langvarige prosjekter som konsulent, sier Anders. Da han kom over Folq, fikk han opplevelsen av at de hadde en god balanse mellom tjeneste og kostnad, med spennende prosjekter.

Jeg har ikke gått ledig en dag siden jeg tok i bruk Folq.
Anders Nærø Tangen

Det ble et naturlig ledd mellom han og kunde som forhandlet på avtalevilkår og timepriser, som alt i alt ga en god opplevelse. Og siden har han ikke vært ledig. Anders utdyper:

– Jeg har ikke gått ledig en dag siden jeg tok i bruk Folq, så det taler kanskje for seg selv. I tillegg har jeg hatt svært spennende oppgaver hele veien. Omtrent halvparten av prosjektene kan vært av kunder som har kontaktet meg, heller enn at jeg har måttet følge med og søke på utlysninger.

Stor variasjon hos Gyldendal, Oda og Remarkable

Anders er en konsulent av et solid kaliber. En sånn konsulent som er ydmyk, men trolig også klar over sine styrker og vet hvordan å la dem komme til sin rett. Noen ganger har han måttet ta tøffe prioriteringer når det gjelder type prosjekter, selv om han gjerne skulle ha jobbet med alle selskapene han har snakket med.

Han forteller at han føler seg heldig som “har fått svært spennende prosjekter som er faglig utfordrende og for fremoverlente kunder med masse å tilby". Han ønsker å løfte frem Oda som et kroneksempel, hvor han hadde en tradisjonell UX-rolle for digitale flater der Figma var hans hovedarbeidsverktøy.

– Oda behandler konsulenter helt likt som ansatte. Dette er spesielt viktig for en selvstendig konsulent når du ikke er en del av et større miljø med sosial arena. Dessuten, som oppdragsgiver, er det lurt å tenke at den selvstendige konsulenten du leier inn i dag, kan bli din fast ansatte i morgen, forteller han. Han roser Odas faglige opplegg med solid onboarding, og at alle får den samme rabatten på nærliggende kaféer av lokalet deres.

– Mange av de som jobber i Oda har vært konsulenter før, så det kan ha noe med det å gjøre. Uansett gjør det nettverksbyggingen mye lettere, forteller han.

I tillegg til Oda, har Anders også hatt god erfaring som konsulent hos Remarkable, med R&D konseptutvikling og eksperimentering og prototyping av maskinvare. Før Remarkable var han lead-designer hos Gyldendal i 2,5 år med et mer organisatorisk ansvar. Det var en sentral rolle, som bød på mange interne presentasjoner og nye kontakter. Alle prosjektene har gitt han ulike oppgaver å angripe.

– Jeg trives godt med variasjonen! sier han.

Og kundene trives nok veldig godt med han også. Ifølge Peder Skou, teknologileder i Gyldendal, er Anders en designer med bred profil, noe som var avgjørelse å ha med i prosjektet hos dem.

Mann med skjegg og briller ser rett inn i kamera.
Fornøyd kunde: Peder Skou er svært fornøyd med å ha leid inn Anders gjennom Folq.

– Anders er en veldig hyggelig fyr som skaper trygghet og ro rundt seg. Og aller viktigst: Han jobber veldig bredt med å skape en felles forståelse av det vi holder på med. I et komplekst prosjekt med mange interessenter er det helt avgjørende, forteller Peder.

– Ingenting går av seg selv som konsulent

På spørsmål om oppskriften til å bli en anerkjent og ettertraktet konsulent, ser vi en ydmyk Anders. Han mener at hver gang han er ferdig med et prosjekt, har han angst i en uke.

– Jeg er redd for å ikke ha noe i den andre hånda når prosjektet går til veis ende. Men det dukker alltid opp noe. Sist gang var jeg heldig som kunne “vrake og velge” litt også, forteller han.

Hvordan han endte opp slik, har han ikke noe klart svar på. Men han mener at det å ha med noen års erfaring i mappa, er en god forutsetning for å lykkes som selvstendig konsulent.

– Det er lurt å ha noen år med erfaring før du får ut i frilanstilværelsen. Fem år, vil jeg si. Det har noe med forventningene som blir stilt når du kommer inn som konsulent. Du bør ha litt pondus, litt faglig autoritet, sier Anders og drar frem prosjektet han ble kastet rett inn i hos Gyldendal, som ga han flere utfordringer å vokse på. Det var et prosjekt der redaksjoner for læremidler på tvers av årstrinn skulle samarbeide. Han beskriver at det krevde 50 prosent peopleskills, kartlegging og evnen til å selge det du lager for å få folk med på idéene dine. Et sted hvor han skulle presentere mye, fortelle og overbevise for at han selv og andre skulle få eierskap til prosjektet.

– Alle kunder er forskjellige. Er du tilpasningsdyktig hele veien har du nådd langt i å lykkes som konsulent. I tillegg kommer nysgjerrighet og drivkraft godt med. Det handler om å selge seg selv, presentere det du driver med, ha gode caser og presentasjoner på nett, og kanskje ha et kontaktnettverk. Det er ingenting som går av seg selv.

Anders har noen klare ting når det gjelder nettverksbygging: nettverksbyggingen foregår raskere ved å ha mange ulike prosjekter. Bli med på absolutt alt kunden inviterer deg med på av faglige og sosiale tilstelninger – og ikke bli fullest eller senest – men delta på alt!

Søkemotor uten ord

I tillegg til variasjonen, nyter Anders godt av fleksibiliteten også – spesielt med en bedrift i oppstartsfasen.

– Jeg anser det som en stor fordel for meg å være selvstendig konsulent når jeg startet opp noe ved siden av. Fleksibilitet er viktig for å kunne ta adhoc-møter med potensielle kunder, eller simpelthen jobbe ut en idé når kreativiteten er på plass. Det er også fint at ingen “eier” tiden min, slik at den eneste konsekvensen av mindre belegg er en mindre faktura til kunden, begrunner han.

Naturlig nok var muligheten for fleksibiliteten hovedgrunnen til at han i 2018 startet å jobbe som selvstendig konsulent, sik at han kunne frigjøre tid og fokus på den nyskapende søkemotoren Bionic Search.

– Vi startet opp Bionic Search som et nytt og moderne system for internsøk. Dette er bygget helt fra bunn av og skiller seg ut ved å bruke mønstergjenkjenning fremfor lingvistikk. Faktisk har ikke systemet vårt engang et konsept om hva et ord eller et punktum er! Sier Anders når han forklarer mekanismen til søkemotoren han utvikler med faren sin, Jens Tangen.

Metoden med mønstergjenkjenning gir ifølge Anders mange fordeler, som bedre toleranse for skrivefeil, sammensatte ord og et mye raskere søk. I tillegg er systemet veldig enkelt å ta i bruk. Nå er de klare for å dele ut testkontoer for utviklere, men Anders ønsker også å oppmuntre en annen gruppe innen IT.

– Jeg ønsker å oppfordre UX-designere til å involvere seg mer i hvordan søk oppfører seg, og ikke bare designe et tomt input-felt.

Tillit og transparens er key

Fokuset på startupen har gjort at han gradvis har gått ned i arbeidsmengde som selvstendig konsulent. Nå jobber han 60 prosent hos kunde, noe som fungerer godt, dog med noen forholdsregler.

– Det stiller selvsagt litt føringer på at jeg er god til å levere på begrenset tid, og til å planlegge for det.

Likevel er tillit key for å lykkes. Og tillit vinner du ved å levere, ifølge Anders:– Kundene kan være litt skeptiske i starten, men etter at de ser at jeg leverer går det seg fint til, forteller han, og legger til at i hektiske perioder hos kunden kan han typisk flekse opp på 80-100 prosent, og i mer stille perioder gå så langt ned som til 40 prosent. Dette handler primært om å ha en god dialog med teamet.

– Jeg tror totalt sett dette er bedre enn at jeg jobber med startup på kveldstid, og stiller sliten og ufokusert på jobb dagen etter.

Jobber 60 % til samme lønn

Så langt har ikke Anders måttet gå ned i lønn sammenliknet med da han var ansatt i konsulentselskap, dette til tross for at han har gått ned i arbeidsmengde.

– Firmaet vårt får også mer og mer inntjeninger på lisenser av programvaren vår, og vi går med et sunt overskudd selv i en redusert stilling. Ved behov kan jeg selvsagt trå til 100 % og fylle sparekontoen, men det har gått veldig fint så langt, forteller Anders og legger til at han selv mener at å være konsulent og eier av et firma med sparekonto, er mye bedre sikring enn en “trygg fast jobb” med 3-6 måneder oppsigelse.

For ikke å snakke om fleksibiliteten til å kunne ha mer tid til sideprosjektet sitt. Nå står far og sønn klare for å utfordre søkermotoruniverset – uten ett eneste utropstegn.







Hypp på samme fleksibilitet som Anders?

Ja, lag profil!