Gå til hovedinnhold

Java-utvikleren – digitale virtuoser


I hjertet av den digitale revolusjonen står Java-utviklerne, teknologiens usynlige dirigenter. Disse kodehodene utgjør ryggraden i en verden stadig mer avhengig av programvare. I denne artikkelen åpner vi døren til deres univers.

Et univers hvor kode møter kreativitet, og hvor hver linje med Java representerer muligheter for innovasjon og fremskritt.


Bilde

Java 101 - the basics

Java er et programmeringsspråk kjent for sin omfattende bruk og popularitet. Det er i dag en integrert del av over 3 milliarder (!) enheter. Denne bemerkelsesverdige utbredelsen understreker Java's betydning i teknologiens verden. Java-utviklere spiller en nøkkelrolle i denne utbredelsen, og deres ekspertise strekker seg langt utover grunnleggende programmeringskunnskap.

En Java-utvikler er ikke bare en programmerer, men en profesjonell med dyp forståelse av Java-syntaks, objektorienterte programmeringsprinsipper, og beste praksis innen programvareutvikling. Disse utviklerne benytter et spekter av verktøy, biblioteker, og rammeverk for å skape skreddersydde programvareløsninger tilpasset ulike industrier, inkludert behovene til programvareingeniører og webutviklere.

Java ble først introdusert i 1995 og har siden da opprettholdt en sterk posisjon i programmeringsspråkenes verden, til tross for at teknologigiganten Steve Jobs erklærte språket for foreldet i 2007. Java er kjent for sin fleksibilitet, objektorienterte natur, og plattformuavhengighet, som gjør det mulig å kjøre på enhver enhet som støtter Java Virtual Machine (JVM). Som et kompilert språk krever Java en separat installasjon, men ettersom kildekoden først konverteres til binær bytekode, betraktes Java både som et kompilert og tolket språk.

Javas anvendelighet strekker seg langt og bredt. Det brukes til å utvikle server-side applikasjoner, mobile applikasjoner, spill, og til og med for å utstyre hjemmeapparater med grunnleggende funksjoner. Java er et populært valg for webutvikling, mobilutvikling (spesielt for Android-applikasjoner), desktop-applikasjoner, innebygde systemer, og stordata-behandling. Enten det er for å utvikle "Minecraft", verdens mest populære videospill, eller for å skape et hjemmeautomatiseringssystem, er Java et allsidig verktøy som kan tilpasses en rekke anvendelser​​.

Konsulentene fra Folq er flinke, setter seg fort inn i oppdraget og kommer raskt i gang med jobben. Det er essensielt når vi leier inn konsulenter.
Ingvild Kvamme
Leder
Schibsted
Folq sørger for tilgang til de beste konsulentene - som vi kan håndplukke fra ulike leverandører over hele landet.
Alexander Kenich
Group IT Development Manager
Sector Alarm
Det er veldig digg å slippe den gatekeeperen som du alltid møter på i alle andre konsulentselskaper.
Håvard Edvardsen
Tidligere produktsjef
Elaway
Folq er en utrolig tjeneste som burde være tilgjengelig for flere profesjonelle disipliner.
Herman Schistad
CTO
Kron
Vi er veldig fornøyd med konsulentinnleien gjennom Folq. Konsulentene har vært veldig dyktige og profesjonelle.
Henrik Fagerholt
Product Manager
Gyldendal
Folq gjør det enkelt for oss å finne konsulenter som matcher våre krav til tekniske ferdigheter, soft skills og pris. Det sparer oss for mye tid.
Morten Holla
Head of Development
Ice
Det er mye raskere å bruke Folq i stedet for et stort selskap. Vi fikk napp allerede samme dag vi publiserte oppdraget.
Jakob Grinvoll
CTO
Kokkeløren
Folq har hjulpet oss å vokse ved å ha de rette folkene tilgjengelig, med en superenkel tjeneste for å komme i kontakt med dem.
Alexander Sagen
VP R&D
Airthings
Folq løser et reelt problem på en brukervennlig og smidig måte. Tilbydere og oppdragsgivere nyter godt av en transparent og effektiv markedsplass.
Irene Philipps
Manager Director
Osprey Solutions

Java i programvareutvikling

Java, som ofte er assosiert med backend-utvikling innen webutvikling, spiller en kritisk rolle i å håndtere logikken, data og funksjonaliteten til en applikasjon eller et nettsted. Den er ansvarlig for kommunikasjon med databaser, servere, API-er og andre komponenter som ikke er synlige for sluttbrukeren. Selv om det har vært forsøk på å bruke Java på klient-siden, er det sjelden det foretrukne valget for frontend.

I backend-utvikling hjelper Java-verktøy som Servlet, JSP (Java Server Pages) og Struts med å utvikle backend-logikk, behandle data, håndtere databasetilkoblinger og administrere HTTP-forespørsler og -svar. Dette har ført til at mange betrakter Java som et språk primært for server-siden.

En tabell over noen vanlige verktøy brukt i Java-utvikling inkluderer:

 • Programmeringsspråk: Java er brukt til å kode applikasjonslogikken.
 • Databaser: Systemer som PostgreSQL og Oracle brukes til å lagre applikasjonsdata.
 • Servere: Programvare som Tomcat, Jetty og JBoss håndterer forespørsler og sender svar.
 • Rammeverk: Spring Boot, Hibernate og Struts er eksempler på forhåndsskrevet kode for å bygge webapplikasjoner i Java.
 • Webteknologier: Servlet og JSP er Java-baserte teknologier for å bygge webapplikasjoner.

Disse verktøyene og teknologiene gjør Java til et kraftfullt språk for å utvikle robuste og skalerbare server-side applikasjoner som er essensielle i moderne webutvikling.

 • Bilde
 • Håndplukk konsulenter av høyeste kvalitet hos Folq


  • Over 2000 konsulenter
  • Over 700 Java-utviklere
  • Med 13 års erfaring i snitt


Men hva gjør egentlig Java-utviklere?

Java-utviklere spiller en viktig rolle i programvarebransjen, med et mangfold av ansvarsområder og roller. Disse kan variere fra softwareingeniører og mobilutviklere til backend-utviklere, avhengig av prosjektets behov og utviklerens spesialisering.

I hovedsak fokuserer Java-utviklere på å skape server-side logikk for webapplikasjoner. Dette innebærer en dyp forståelse og effektiv bruk av Java Virtual Machine (JVM), som er kjernen i Java-plattformen. JVM er avgjørende for å bygge opp skalerbare og høytytende applikasjoner, som kan variere fra enkle server-applikasjoner til komplekse systemer for databehandling.

Javas robuste økosystem er fullpakket med biblioteker og rammeverk som forenkler utviklingsprosessen. Viktige aspekter av backend-utvikling med Java inkluderer:

Bruk av rammeverk

Java-utviklere bruker ofte populære rammeverk som Spring, Play og Struts. Disse tilbyr forhåndslagede moduler og komponenter for å håndtere oppgaver som databasestyring, sikkerhet og utvikling av REST APIer.

Integrerte utviklingsmiljøer (IDEer)

Verktøy som Eclipse, IntelliJ IDEA og NetBeans er essensielle for Java-utvikling. Disse IDEene gir funksjoner som kodefullføring, feilsøking og testing, som effektiviserer utviklingsprosessen og reduserer feilmarginen.

Spesialiserte utviklerverktøy

Verktøy som Maven og Gradle brukes til å håndtere avhengigheter, utføre tester og generere kjørbare filer for distribusjon.

En Java backend-utviklers rolle strekker seg også til å skape og koble sammen ulike lag, som webserver, applikasjonsserver og database. Dette inkluderer bruk av webteknologier som Java Server Pages (JSP), Servlets og Java Server Faces (JSF) for å generere dynamisk innhold og fremme interaktive brukergrensesnitt.

Java-utviklere er også ansvarlige for å sikre at deres applikasjoner er sikre, skalerbare og oppfyller kundenes krav. Dette omfatter å arbeide tett med andre utviklerteam, som frontend-utviklere, for å sikre en sømløs og funksjonell brukeropplevelse​.

Java-utviklerens superkrefter – backend

Java-utviklere kan arbeide med en rekke ulike oppgaver, spesielt innen backend-utvikling. Disse oppgavene omfatter å skape og administrere server-side applikasjoner og tjenester som driver web- og mobilapplikasjoner. Her er noen av de spesifikke oppgavene en Java-utvikler kan være ansvarlig for:

Utvikling eller integrering av APIer

Javas rike økosystem av biblioteker og verktøy hjelper utviklere med å skape fleksible og skalerbare APIer, som muliggjør sømløs kommunikasjon mellom ulike deler av en applikasjon. RESTful APIer og WebSockets er populære Java-baserte teknologier brukt for API-utvikling.

Håndtering av databaser

En nøkkeloppgave for backend-utviklere er å designe og implementere database-strukturer som sikrer at applikasjonsdata lagres sikkert og fungerer effektivt. Java-baserte teknologier som Java Persistence API (JPA) og Hibernate forenkler utviklingsprosessen og gjør det enkelt å håndtere ulike databasesystemer.

Skriving av server-side kode

Javas allsidighet lar utviklere bruke det til å skape tilpassede server-side løsninger for behandling og håndtering av data ved hjelp av populære applikasjonsservere som Apache Tomcat og Jetty.

Overvåking av systemytelse

Backend-utviklere må sørge for at serverne kjører effektivt og feilsøke problemer etter hvert som de oppstår, for å gi brukerne en sømløs opplevelse. Verktøy som Java Management Extensions (JMX) brukes ofte til å overvåke systemytelsen og gjøre nødvendige justeringer.

Samarbeid med frontend-utviklere

Java backend-utviklere trenger å kommunisere effektivt og samarbeide med frontend-utviklere for å skape applikasjoner som er både funksjonelle og estetisk tiltalende.

Utvikling av sikkerhetsprotokoller

Beskyttelse av brukerdata mot uautorisert tilgang er en pågående utfordring som Java backend-utviklere må håndtere. De bruker sikre programmeringsteknikker, som kryptografiske algoritmer tilbudt av Java Cryptography Extension (JCE) biblioteket, for å kryptere sensitiv data.

 • Bilde
 • Er du på jakt etter en skarp og erfaren Java-utvikler?

  Null stress, vi har folk! Se ikke lengre, Folq har din drømmekandidat!

  Her hos Folq sørger vi for å matche deg med den ideelle IT-konsulenten tilpasset dine behov. Vi har samlet et helt band med utelukkende talentfulle og erfarne Java-utviklere, som er tilgjengelige i flere storbyer som Oslo, Trondheim og Bergen.


Men Java-utviklere kan også front-end

Java er primært kjent som et server-side språk, noe som er særlig relevant i konteksten av webutvikling. I webutvikling blir Java ofte brukt for backend-utvikling, som omhandler logikk, data og funksjonalitet i en applikasjon eller et nettsted. Backend-utvikling er ansvarlig for kommunikasjon med databaser, servere, APIer og andre komponenter som ikke er synlige for endelig bruker.

Selv om Java sjelden brukes for frontend-utvikling, har det vært noen interessante prosjekter som har forsøkt å bringe teknologien til klient-siden. Eksempler på dette inkluderer Vaadin, som er designet for å gjøre det enkelt å lage og vedlikeholde høykvalitets webbaserte brukergrensesnitt.

Java er imidlertid mer utbredt i utviklingen av brukergrensesnitt for skrivebords- eller bedriftsapplikasjoner. For web frontend-utvikling brukes vanligvis teknologier som JavaScript, HTML og CSS. Disse er valgt på grunn av deres lette natur og omfattende nettleserstøtte, sammenlignet med Java som har en tendens til å være mer fremtredende i andre områder av programvareutvikling​.

Testlederenen stresstest – disse ordene bør du kunne

For å forstå fagterminologien som brukes av testledere, er det nyttig å kjenne til viktige begreper. Her er noen sentrale uttrykk og deres betydninger som en testleder ofte vil støte på:

Systemtest

Dette er en omfattende test av hele systemet som sikrer at alle komponentene fungerer sammen som de skal. Hensikten med en systemtest er å verifisere at systemet oppfyller alle spesifikasjonene og kravene som er satt for prosjektet. Det inkluderer testing av både funksjonelle og ikke-funksjonelle krav, som ytelse, pålitelighet og sikkerhet.

Akseptansetest

Akseptansetesting utføres av sluttbrukerne eller kundene for å sikre at systemet er klart til å tas i bruk i produksjonsmiljøet. Denne testen er avgjørende for å verifisere at systemet oppfyller brukernes behov og forventninger. En vellykket akseptansetest fører til formell godkjenning av systemet.

Automatisert testing

Automatisert testing innebærer bruk av spesialiserte programvareverktøy for å utføre tester automatisk. Dette effektiviserer testprosessen ved å redusere behovet for manuell testing, noe som igjen øker testdekningen og forbedrer påliteligheten til testresultatene. Vanlige verktøy inkluderer Selenium for nettapplikasjoner og QTP (Quick Test Professional) for funksjonell testing.

Defektstyring

Defektstyring er prosessen med å identifisere, rapportere og rette feil i et system. Det inkluderer logging av defekter, sporing av deres status og prioritering av feilretting. Effektiv defektstyring er kritisk for å opprettholde høy kvalitet i programvaren. Populære defektstyringssystemer inkluderer Jira og Bugzilla.

Kontinuerlig integrasjon (CI)

Kontinuerlig integrasjon er en praksis hvor utviklerkoden integreres regelmessig i et felles repository. Hver integrasjon utløser automatiserte bygg og tester for å oppdage feil tidlig i utviklingssyklusen. Dette bidrar til å forbedre kvaliteten på koden og reduserer tiden det tar å levere nye funksjoner. Verktøy som Jenkins og GitLab CI/CD er ofte brukt for å implementere CI-prosesser.

Regressionstest

Regressionstesting innebærer å teste et system på nytt etter endringer, for eksempel feilrettinger eller nye funksjoner, for å sikre at de opprinnelige funksjonene fortsatt fungerer som forventet. Dette er viktig for å unngå at nye endringer introduserer uforutsette feil i systemet.

Load testing

Load testing vurderer systemets ytelse under ulike lastforhold, som å håndtere et stort antall samtidige brukere. Hensikten er å sikre at systemet kan håndtere forventet bruk uten ytelsesforringelse. Verktøy som Apache JMeter og LoadRunner brukes ofte til denne typen testing.

Smoke testing

Smoke testing, også kjent som "build verification testing," er en rask test av de mest kritiske funksjonene i systemet for å sikre at den nyeste byggingen er stabil nok for videre testing. Dette er en effektiv måte å oppdage store feil tidlig i testsyklusen.

Testdekning

Testdekning refererer til hvor mye av koden eller systemet som er testet. Høy testdekning betyr at et stort antall av systemets funksjoner og kodelinjer har blitt testet, noe som reduserer risikoen for uoppdagede feil. Testdekning kan måles ved hjelp av verktøy som JaCoCo for Java-prosjekter.

Brukervennlighetstesting

Brukervennlighetstesting fokuserer på å evaluere hvor lett og intuitivt systemet er å bruke. Testerne, ofte representanter for de endelige brukerne, utfører typiske oppgaver for å identifisere områder der brukervennligheten kan forbedres. Resultatene fra brukervennlighetstesting hjelper utviklingsteamet med å skape mer brukervennlige systemer.

Ved å forstå og bruke disse begrepene effektivt, kan testledere bedre planlegge, gjennomføre og rapportere tester, noe som til slutt bidrar til høyere kvalitet på IT-prosjektene.

Konklusjon

Rollen som testleder er avgjørende for suksessen til IT-prosjekter. Testledere kombinerer teknisk kunnskap og lederskap for å sikre at produkter oppfyller kravene. Med evne til kontinuerlig læring og tilpasning viser testledere tankelederskap og driver innovasjon. Å være testleder gir muligheter for både personlig og profesjonell vekst.

Andre relevante roller