Gå til hovedinnhold

.NET-utvikleren - Alt du trenger å vite

Innen teknologi og programvareutvikling, utmerker .NET-utviklere seg som essensielle skikkelser utover det å være kodeeksperter; en .NET-utvikler er en høyt kvalifisert IT-profesjonell som spesialiserer seg i å utvikle programvareapplikasjoner med en dyp forståelse av Microsofts .NET-rammeverk .NET-rammeverket. På den måten spiller de en sentral rolle i å forme robuste og brukervennlige applikasjoner.

Men hva gjør egentlig en .NET-utvikler? Hvorfor er deres rolle så kritisk i dagens IT-landskap? La oss ta deg med på en reise inn i .NET-utviklerens verden.

Let’s geaux!


Bilde

Hva er en .NET-utvikler?

Som nevnt høyere opp, jobber en .NET-utvikler innenfor .NET-rammeverket. Dette rammeverket, skapt av Microsoft, er et populært og kraftfullt verktøysett som benyttes for å bygge en rekke forskjellige typer applikasjoner, fra web- og mobilapplikasjoner til store, komplekse forretningssystemer.

En .NET-utviklers primære ansvar omfatter hele spekteret av programvareutvikling. Dette inkluderer design, hvor de definerer hvordan applikasjonen skal fungere og se ut, til koding, hvor de faktisk skriver koden som utgjør applikasjonen. De er også ansvarlige for å teste applikasjonen for å sikre at den fungerer som forventet og for å identifisere og rette eventuelle feil. Etter testingen er fullført, spiller .NET-utvikleren en nøkkelrolle i distribusjonen av applikasjonen, det vil si å sette applikasjonen ut i et live-miljø hvor den kan brukes av sluttbrukere.

I tillegg til disse grunnleggende oppgavene, må .NET-utviklere ofte gi teknisk støtte for de applikasjonene de har bygget. Dette kan innebære feilsøking og problemløsning etter at applikasjonen er lansert. De spiller også en viktig rolle i vedlikeholdet av programvaren gjennom hele dens livssyklus, noe som kan inkludere oppdatering av programvaren for å inkludere nye funksjoner eller forbedre eksisterende funksjonalitet.

For å lykkes i denne rollen, må en .NET-utvikler ha en dyp forståelse av .NET-rammeverket samt en sterk kompetanse i de programmeringsspråkene som støttes av rammeverket, som C# og VB.NET. De må også ha en god forståelse av andre nøkkelteknologier som brukes i programvareutvikling, inkludert databaser, webtjenester og forskjellige applikasjonsarkitekturer.

Å være en .NET-utvikler krever en kontinuerlig læring og tilpasning, da teknologilandskapet stadig utvikler seg. Det krever også en evne til å arbeide godt i team, ettersom programvareutvikling ofte er et samarbeidsprosjekt som involverer flere utviklere samt andre interessenter som prosjektledere og designere.

Konsulentene fra Folq er flinke, setter seg fort inn i oppdraget og kommer raskt i gang med jobben. Det er essensielt når vi leier inn konsulenter.
Ingvild Kvamme
Leder
Schibsted
Folq sørger for tilgang til de beste konsulentene - som vi kan håndplukke fra ulike leverandører over hele landet.
Alexander Kenich
Group IT Development Manager
Sector Alarm
Det er veldig digg å slippe den gatekeeperen som du alltid møter på i alle andre konsulentselskaper.
Håvard Edvardsen
Tidligere produktsjef
Elaway
Folq er en utrolig tjeneste som burde være tilgjengelig for flere profesjonelle disipliner.
Herman Schistad
CTO
Kron
Vi er veldig fornøyd med konsulentinnleien gjennom Folq. Konsulentene har vært veldig dyktige og profesjonelle.
Henrik Fagerholt
Product Manager
Gyldendal
Folq gjør det enkelt for oss å finne konsulenter som matcher våre krav til tekniske ferdigheter, soft skills og pris. Det sparer oss for mye tid.
Morten Holla
Head of Development
Ice
Det er mye raskere å bruke Folq i stedet for et stort selskap. Vi fikk napp allerede samme dag vi publiserte oppdraget.
Jakob Grinvoll
CTO
Kokkeløren
Folq har hjulpet oss å vokse ved å ha de rette folkene tilgjengelig, med en superenkel tjeneste for å komme i kontakt med dem.
Alexander Sagen
VP R&D
Airthings
Folq løser et reelt problem på en brukervennlig og smidig måte. Tilbydere og oppdragsgivere nyter godt av en transparent og effektiv markedsplass.
Irene Philipps
Manager Director
Osprey Solutions

Hovedoppgaver for en .NET-utvikler


En .NET-utvikler spiller en sentral rolle i utviklingen, testingen og distribueringen av programvareapplikasjoner. Dette gjøres primært ved bruk av .NET-programmeringsspråk, som er en fundamental del av deres ferdighetssett. Disse utviklerne må ha evnen til å samarbeide effektivt med interne team for å designe robuste programvarearkitekturer. Deres arbeid omfatter ikke bare den innledende utviklingsfasen, men også den kontinuerlige forbedringen og vedlikeholdet av programvaren.

En viktig aspekt ved rollen er å skrive ren og skalerbar kode, som er avgjørende for å skape effektive og pålitelige programvareløsninger. Denne prosessen innebærer ofte en grundig gjennomgang og optimalisering av koden for å sikre at den ikke bare fungerer som ønsket, men også kan tilpasses og skaleres i takt med brukernes behov og teknologiske endringer.

Å være en .NET-utvikler krever en dyp forståelse av .NET-rammeverkets språk og verktøy, samt evnen til å anvende disse kunnskapene praktisk i utviklingen av kvalitetsprogramvare.

 • Bilde
 • Håndplukk konsulenter av høyeste kvalitet hos Folq

  • Over 2 000 konsulenter
  • Over 500 .NET-utviklere
  • Med 13 års erfaring i snitt

Ansvarsområder for en .NET-utvikler

En .NET-utvikler har flere sentrale ansvarsområder som er avgjørende for effektiv utvikling og vedlikehold av programvare. Disse ansvarsområdene inkluderer:

Produksjon av kode

En .NET-utvikler er ansvarlig for å skrive kode ved hjelp av .NET-språk, primært C# og VB .NET. Dette innebærer å utvikle funksjonell og effektiv kode som er avgjørende for programvareapplikasjonenes funksjonalitet.

Oppgradering og konfigurering

En viktig del av en .NET-utviklers rolle er å oppgradere, konfigurere og feilsøke eksisterende systemer. Dette sikrer at programvaren ikke bare fortsetter å kjøre effektivt, men også at den kan integrere nye funksjoner og forbedringer.

Feilsøking

Feilsøking er en kritisk ferdighet for enhver .NET-utvikler. Det innebærer å identifisere og rette feil som kan oppstå i programvarens løpetid, noe som er avgjørende for å opprettholde en stabil og pålitelig brukeropplevelse.

Teknisk støtte

Å tilby teknisk støtte for web-, skrivebords- eller mobilapplikasjoner er også en viktig del av en .NET-utviklers arbeid. Dette inkluderer å bistå brukere og andre teammedlemmer med tekniske problemer og å sørge for at applikasjonene fungerer som de skal.

Samlet sett omfatter disse ansvarsområdene en kombinasjon av teknisk kompetanse, problemløsningsferdigheter og en dyptgående forståelse av .NET-rammeverket og dets anvendelser i ulike typer programvareutviklingsprosjekter.

Guide til .NET-universet

For deg som er på utkikk etter å engasjere en .NET-utvikler, eller har en som ankommer kontoret ditt neste uke, her er cheat-sheet-et du ikke visste du fikk bruk for. Misforstå oss rett – .NET-utviklere kan snakke norsk. Men få .NET-utviklere har forventninger om at menneskene de jobber for snakker .NET. Klar for å overraske? Ta fram notat-boka di og begynn å memorere!

.NET Framework

En programvareplattform utviklet av Microsoft som brukes til å bygge og kjøre Windows-applikasjoner.

C# (C Sharp)

Et programmeringsspråk utviklet av Microsoft, brukt for å skape applikasjoner i .NET.

Visual Basic .NET

Et programmeringsspråk som tillater rask utvikling av Windows-baserte applikasjoner.

ASP.NET

Et sett med verktøy for å bygge dynamiske websteder, applikasjoner og tjenester.

MVC (Model-View-Controller)

Et designmønster som separerer applikasjonens data (Model), brukergrensesnittet (View) og kontrolllogikken (Controller).

SQL Server

Et databasesystem fra Microsoft, brukt for lagring og henting av data som kreves av andre applikasjoner.

HTML5

Den nyeste versjonen av HTML, brukt for å strukturere innhold på nettet.

CSS3

Siste versjon av Cascading Style Sheets, brukt for å style HTML-dokumenter.

REST (Representational State Transfer)

En arkitekturstil for å utforme nettverkstjenester som fremmer skalerbarhet og enkelhet.

RPC (Remote Procedure Call)

En protokoll som brukes til å be en datamaskin om å utføre en kode og sende resultatet tilbake.

Agile-metodikker

En gruppe av utviklingsmetoder basert på iterative forbedringer og fleksibel planlegging.

Feilsøking

Prosessen med å finne og fikse feil i programvaren.

SDLC (Software Development Life Cycle)

En prosess for planlegging, oppretting, testing og distribuering av programvare.

Skalerbar kode

Kode som er designet til å håndtere økende mengder arbeid effektivt.

Kravsanalyse

Prosessen med å definere brukerforventninger til et nytt programvareprodukt.

Refactoring

Prosessen med å restrukturere eksisterende kode uten å endre dens eksterne atferd.

Kodebase

Samlingen av kildekode som utgjør et program eller en applikasjon.

Kompilator

Et program som oversetter kildekode skrevet i et programmeringsspråk til en form som kan kjøres av en datamaskin.

Integrert utviklingsmiljø (IDE)

En programvarepakke som gir omfattende fasiliteter til programvareutviklere for programvareutvikling.

Git

Et versjonskontrollsystem som brukes for å spore endringer i kildekode under programvareutvikling.

 • Bilde
 • Trenger du en .NET-utvikler?

  Null stress, vi har folk! Er du på utkikk etter de beste for å utvikle dine digitale tjenester? Da trenger du ikke lete lenger! Folq er din ultimate base når du skal finne dyktige utviklere som kan ta din virksomhet til nye høyder.

  Vi hjelper deg med å finne den perfekte .NET-utvikleren, enten bedriften din er i Oslo, Trondheim, Bergen eller Stockholm!


Andre relevante roller