BloggDette ser Azure-utvikleren etter når han velger oppdrag

Dette ser Azure-utvikleren etter når han velger oppdrag

Teknologimatch er viktig, men menneskene er enda viktigere når Bjørn Einar Bjartnes skal velge mellom oppdrag. Azure-devops’en og .NET-utvikleren går denne våren fra å være fast ansatt i NRK til å starte som selvstendig konsulent. For å friste Azure-eksperten er det kollegers nysgjerrighet og det å behandle hverandre pent viktigst. Strategi og produkt skal også helst være tydelig formulert.

Bjørn Einar er en av flere folq-konsulenter som forteller om ønsker og krav til oppdragsgivere. Se hva React-utvikleren Simen Brekken og DevOps-en Kristian Ravndal vektlegger. 

Ellen Barkost
Publisert 18.05.2021
Oppdatert 29.11.2023
3 min lesetid
Utvikler Bjørn Einar Bjartnes
Utvikler Bjørn Einar Bjartnes

Hva er det viktigste kriteriet for deg når du velger et oppdrag?

Kanskje høres det banalt ut, men at folk er åpne, nysgjerrige og snille, er nok undervurderte egenskaper. Jeg tror det reflekterer mye om hvordan det står til i bedriften. Som konsulent samarbeider man med mennesker som er vanskelige å endre på, så i den første samtalen forsøker jeg å ikke holde tilbake på hvem jeg er, og kjenne etter – Gav dette meg energi eller ble jeg frustrert? Jeg kan lett falle for at noen nevner en teknologi eller metodikk jeg liker, så jeg jobber med å se forbi det.

...at folk er åpne, nysgjerrige og snille, er nok undervurderte egenskaper. Jeg tror det reflekterer mye om hvordan det står til i bedriften
Bjørn Einar Bjartnes

Naturligvis ser jeg også etter en match på teknologi, der det forventes at jeg kan .NET, API-design og store Azure-løsninger. Om en kunde ønsker min erfaring med arkitektur i smidige prosjekter, og med åpne øyne går inn i at jeg bruker en annen teknologistack, er ikke det nødvendigvis noe jeg ser et problem med.

Hvordan avgjør du om en sted er attraktivt å være?

For meg er selskaper som leverer et produkt eller en tydelig tjeneste, med evne til å utvikle disse selv, det aller mest attraktive. Tjenesten må gjerne ha litt høy last, da jeg liker utfordringene det fører med seg.

Selskapene som er gode på å formulere problemer er gjerne også gode på å la løsningene være opp til teamene som leverer.
Bjørn Einar Bjartnes

Ellers ser jeg ser etter om organisasjonen har en klar strategi, og om de vet hvilke utfordringer de har. Det trenger ikke å være krystallklart for dem hvordan de ønsker at jeg skal bidra, men at de vet hvilke problemer de står overfor er en god start. Selskapene som er gode på å formulere problemer er gjerne også gode på å la løsningene være opp til teamene som leverer. Jeg vil selv vurdere om det er noe jeg tror jeg kan levere på. Jeg blir fort skeptisk hvis jeg ikke klarer å forstå hvilke problemer kunden forsøker å løse, men at de likevel har oppskriften klar, eller trenger en spesifikk kompetanse. Utlysningene som fokuserer mye på om man har tre eller fem års erfaring med noen nærmest tilfeldig utvalgte rammeverk på en gitt plattform, blar jeg ganske fort forbi. Det peker i mine øyne på lav modenhet på hva moderne teknologiutvikling er.

Hvordan kan man gjøre innleie av konsulenter bedre?

Etter seks år på kundesiden har jeg nok et annet perspektiv på konsulentrollen enn mange konsulenter. Det er klart at ryddige kontraktsforhold og forutsigbarhet er behagelig - men det er jo gjerne fordi ting er uforutsigbart, og man er i utfordrende situasjoner, at man leier inn konsulenter. De fleste moderne bedrifter i dag er overveldet av endringer allerede, og det siste de trenger er at konsulenter lar sine utfordringer bli kundens. Vi konsulenter får tåle at kontrakter er uforutsigbare, og at alt ikke er klart med onboardingen når vi møter første dag. Vi får heller dele våre bekymringer med andre konsulenter i nettverket hos Folq.

Leie inn utvikler?

Få tilgang til Folq