Gå til hovedinnhold

Nye innleieregler i Norge

Endringer i Arbeidsmiljøloven med virkning fra 1. januar 2024

Det er innført endringer i Arbeidsmiljøloven som innebærer at alle virksomheter som har til formål å leie ut sine ansatte skal registreres og godkjennes i bemanningsforetaksregisteret. Godkjenningsordningen kom i gang fra november 2023, og det er satt opp et overgangsvindu fra 01.01.2024- 31.03.2024 før loven kan håndheves.

Det er altså, etter 31.03.2024, etter loven ikke tillatt å leie inn konsulenter fra selskap som ikke er registrert og godkjent i bemanningsforetaksregisteret.

Arbeidstilsynet er tydelige på at AS der eier er eneste ansatte ikke vil kunne godkjennes som bemanningsforetak.

Det vil fremover innebære en risiko for kunder å leie inn selvstendige konsulenter (eller konsulenter fra konsulentselskap som ikke er godkjent i bemanningsforetaksregisteret) på vanlig bistandsavtale der avtalen legger opp til at konsulenten skal yte bistand under kundens ledelse, uten ansvar for sluttresultatet (SSA-B og tilsvarende). Det er tillatt å leie inn konsulenter på oppdragsavtaler, som innebærer at konsulenten skal lede seg selv i arbeidet og ta ansvar for sluttresultatet (SSA-O og tilsvarende). For sistnevnte er det relevant å nevne at det også er innført et tydeligere skille mellom oppdragstakerforhold og arbeidstakerforhold og det er realitetene i oppdragsgjennomføringen, og ikke hva som står i kontrakten, som er tellende.

Noen virksomheter er klar over denne risikoen og fortsetter likevel som før. Andre virksomheter har begynt å stramme inn på innleie av selvstendige konsulenter. Vi vet ikke per i dag hvordan dette vil ende.

Folq har engasjert seg i saken politisk og i media, gjennom samtaler med Alfred Bjørlo, debattinnlegg i Finansavisen og intervju med Digi.no. Vårt mål er å bidra til at det skapes nok politisk press og mediepress til at Regjeringen vil revurdere egen politikk og snu i denne saken. Mye ville vært løst dersom man anerkjenner at selvstendige konsulenter også er arbeidstakere i egen bedrift, og åpnet for at også dere kan godkjennes som bemanningsforetak.

I tilfellet der Regjeringen står på sitt og ikke er villige til å endre reglene til fordel for selvstendig næringsdrivende IT-konsulenter, kan det være klokt å tenke på alternative løsninger. Vi har kort oppsummert de alternativene vi foreløpig ser under. Dessverre vil mange nok oppleve samtlige alternativer som en “plan B”, eller nødløsning.

  • Fortsette som før. Dersom du er i et pågående innleieoppdrag og oppdragsgiver ikke har varslet at det vil komme endringer kan du, i alle fall inntil videre, la være å foreta deg noe.
  • Forsøke å få oppdragsavtaler. Det er fortsatt tillatt å leie inn selvstendige konsulenter på oppdragsavtaler. Dersom man finner oppdragsgivere som foretrekker eller aksepterer denne avtaleformen er dette en plausibel løsning.
  • Gå sammen med andre. For å bli godkjent som bemanningsforetak må man ha ansatte. Her kan man vurdere å ansette en ekstra konsulent i sitt eget aksjeselskap, eller slå seg sammen med andre selvstendige konsulenter og danne et felleseid driftsselskap.
  • Søke seg til fast stilling. Regjeringens politikk har som formål at så mange som mulig skal tre inn i faste stillinger og gå bort fra trepartsforholdet. Selvstendige konsulenter har gode muligheter på arbeidsmarkedet. For enkelte kan dette være en god utvei, for andre er dette ikke interessant.


Nye innleieregler med virkning fra 1. april 2023

Folqs ledergruppe har vurdert endringene i arbeidsmiljøloven som trer i kraft 1. april 2023 i samråd med styret og sentrale rådgivere til selskapet.

Lovgivers mål med de nye innleiereglene er å treffe byggebransjen. Vår klare oppfatning er at lovgiver har hatt en sterk intensjon om å unnta IT-konsulentbransjen fra å bli
rammet av endringene i innleiereglene. I forarbeidene står det eksplisitt at en virksomhet må kunne leie inn IKT-eksperter for å bistå i en IKT-prosess, selv om virksomheten har
ansatte med IKT-kompetanse som utfører ordinær drift av virksomhetens IKT-systemer¹. Lovgiver har, forsøksvis, lagt inn unntak for å skjerme konsulentbransjen - og lyktes
delvis.

Unntaket for rådgivings- og konsulenttjenester er formulert slik: Innleie fra bemanningsforetak er tillatt uavhengig av vilkårene i arbeidsmiljøloven § 14-12 når det gjelder innleie av arbeidstakere med spesialkompetanse som skal utføre rådgivnings- og konsulenttjeneste i klart avgrenset prosjekt.

Definisjon av “spesialistkompetanse” er ikke å finne i forskriften. Vi har gått gjennom forarbeidene, og finner at det ikke er strengt definert, utover at “spesialistkompetanse kan tilegnes på ulike måter, gjennom relevant utdanning, erfaring og realkompetanse»¹, og “Etter departementets vurdering bør det altså fremkomme i bestemmelsen at regelen gjelder innleie av arbeidstaker med spesialkompetanse, og at det med dette menes at arbeidstaker må inneha spesialisert kunnskap eller ekspertise innenfor et gitt fagområde”*. Folqs IT-konsulenter har høy utdanning, lang erfaring og bred eller spisset bransje- og domenekunnskap, og vi anser at kriteriet “spesialistkompetanse” vil være oppfylt for alle konsulenter vi formidler.

“Klart avgrenset prosjekt”, er heller ikke klart definert i forskriftsteksten. Basert på forarbeidene er vår klare tolkning at avgrensningen ikke gjelder en tidsbegrensning, og at
følgende kriterier vil kunne begrunne behovet for innhenting av spisskompetansen:

  • Kompleksiteten i oppdragets karakter
  • At prosjektet avviker fra virksomhetens ordinære drift
  • At arbeidet har en «noenlunde klar arbeidsmessig avgrensning og en naturlig avslutning»
  • At arbeidet ikke skjer innenfor oppdragsgivers kjerne- eller hovedaktivitet

Folq anbefaler å legge inn en formulering om klart avgrenset prosjekt, og vil være behjelpelige med å finne gode formuleringer. Folq sin oppdragsavtale er tilrettelagt for å avgrense prosjektet i tid og omfang. Alle registrerte selskap har tilgang til og anvender denne standardavtalen ved innleie via markedsplassen.


Merknad: ESA har på eget initiativ stilt en rekke kritiske spørsmål forskriften og Regjeringen har fått utvidet frist til 5. mai til å besvare spørsmålene. Det er ikke usannsynlig at det vil komme endringer, eller at det kan komme til en rettslig prøving
dersom ett eller flere bemanningsbyrå anlegger sak.


¹ Høringsnotat: «Innleie fra bemanningsforetak – forslag til forskriftsregulering av innleie til helse- og omsorgstjenesten og innleie av rådgivere og konsulenter med spesialkompetanse» av 11.10.2022, Kap. 3.4 «Nærmere om departementets forslag».