Gå til hovedinnhold

UI-designeren – der estetikk møter funksjonalitet


Tenk på hver gang du har brukt en app eller et nettsted og umiddelbart visst nøyaktig hva du skulle gjøre. Den følelsen av umiddelbar forståelse er ikke tilfeldig; den er nøye orkestrert av en UI-designer.

Disse profesjonelle kombinerer visuell design, psykologi og teknologi for å skape intuitive og tiltalende digitale miljøer. Ved å forstå brukernes behov og teknologiens muligheter, designer de grensesnitt som ikke bare ser bra ut, men som folk elsker å bruke. Slik bygger UI-designere broer mellom mennesker og maskiner, og gjør den digitale verden mer tilgjengelig og engasjerende for oss alle.


Bilde

Hva er en UI-designer?

En UI-designer, eller brukergrensesnittdesigner, fokuserer på å forme visuelle aspekter av et digitalt produkt for å forbedre brukeropplevelsen. Dette innebærer å designe grensesnitt som ikke bare er funksjonelle, men også tiltalende for brukeren. En UI-designer sørger for at alle visuelle elementer, som knapper, ikoner, farger, typografi, og layout er harmonisert, for å skape en intuitiv og engasjerende brukeropplevelse.

Forskjell på UI- og UX-designer

Forskjellen mellom UI og UX-design er viktig å forstå. Mens UI-design fokuserer på det visuelle grensesnittet brukere interagerer med, tar UX-design (brukeropplevelsesdesign) for seg hele spekteret av opplevelser en bruker har med produktet. Dette inkluderer brukerens følelser og hvordan enkelt det er å utføre ønskede handlinger. UI og UX arbeider hånd i hånd for å sikre en sømløs og tilfredsstillende brukeropplevelse. Du kan lese mer om UX-designere her.

Betydningen av UI-design kan ikke undervurderes, ettersom det har direkte innvirkning på brukertilfredshet og engasjement. Et godt designet brukergrensesnitt kan øke konverteringsrater, redusere brukerfrustrasjon og gi positive inntrykk av en merkevare. Førsteinntrykk er kritiske, og brukervalg tas ofte i løpet av sekunder. Da står UI-designere i frontlinjen for å skape digitale produkter som ikke bare løser brukerens behov, men også overgår deres forventninger.

For å lykkes, må UI-designere ha en grundig forståelse av visuelle designprinsipper, brukeratferd og teknologi. De må også være i stand til å anvende denne kunnskapen praktisk gjennom designverktøy og -metodikker for å skape grensesnitt som engasjerer og er digg for brukeren. Dette krever en kontinuerlig utforsking av nye trender, teknologier og brukerpreferanser for å holde tritt med den stadig skiftende digitale landskapet.

 • Bilde
 • Håndplukk konsulenter av høyeste kvalitet hos Folq

  • Over 2000 konsulenter
  • Over 210 UI-designere
  • Med 13 års erfaring i snitt

Daglige oppgaver og ansvar

Daglige oppgaver og ansvar for en UI-designer er avgjørende for å skape intuitive og tiltalende brukergrensesnitt. En typisk dag for en UI-designer involverer en rekke varierte aktiviteter:

Designprosess: UI-designere starter med forskning for å forstå brukernes behov, etterfulgt av skissering av designideer. De utvikler deretter visuelle designelementer som ikoner, fargepaletter og typografi. Prototyping er også en viktig del av prosessen, hvor designere lager interaktive modeller av brukergrensesnittet.

Samarbeid med team: En UI-designer arbeider ikke isolert. De samarbeider tett med UX-designere for å sikre at brukergrensesnittet ikke bare ser bra ut, men også fungerer godt. De jobber også sammen med utviklere for å implementere designet i den faktiske programvaren eller appen. Dette tverrfaglige teamarbeidet sikrer at det endelige produktet møter både estetiske og funksjonelle standarder.

Testing og iterasjon: Etter at et design er implementert, er det viktig å teste det med faktiske brukere. Dette kan inkludere A/B-testing eller brukerintervjuer for å samle tilbakemeldinger. Basert på denne tilbakemeldingen, gjør UI-designere nødvendige justeringer. Dette iterative prosessen sikrer at produktet forbedres kontinuerlig og møter brukernes forventninger og behov.

I tillegg til disse kjerneoppgavene, holder UI-designere seg også oppdatert på siste trender innen design og teknologi for å sikre at deres arbeid forblir relevant og innovativt. Rollen deres er sentral i å forme hvordan brukere opplever og samhandler med digitale produkter, noe som gjør jobben deres helt avgjørende i den digitale designprosessen.


Konsulentene fra Folq er flinke, setter seg fort inn i oppdraget og kommer raskt i gang med jobben. Det er essensielt når vi leier inn konsulenter.
Ingvild Kvamme
Leder
Schibsted
Folq sørger for tilgang til de beste konsulentene - som vi kan håndplukke fra ulike leverandører over hele landet.
Alexander Kenich
Group IT Development Manager
Sector Alarm
Det er veldig digg å slippe den gatekeeperen som du alltid møter på i alle andre konsulentselskaper.
Håvard Edvardsen
Tidligere produktsjef
Elaway
Folq er en utrolig tjeneste som burde være tilgjengelig for flere profesjonelle disipliner.
Herman Schistad
CTO
Kron
Vi er veldig fornøyd med konsulentinnleien gjennom Folq. Konsulentene har vært veldig dyktige og profesjonelle.
Henrik Fagerholt
Product Manager
Gyldendal
Folq gjør det enkelt for oss å finne konsulenter som matcher våre krav til tekniske ferdigheter, soft skills og pris. Det sparer oss for mye tid.
Morten Holla
Head of Development
Ice
Det er mye raskere å bruke Folq i stedet for et stort selskap. Vi fikk napp allerede samme dag vi publiserte oppdraget.
Jakob Grinvoll
CTO
Kokkeløren
Folq har hjulpet oss å vokse ved å ha de rette folkene tilgjengelig, med en superenkel tjeneste for å komme i kontakt med dem.
Alexander Sagen
VP R&D
Airthings
Folq løser et reelt problem på en brukervennlig og smidig måte. Tilbydere og oppdragsgivere nyter godt av en transparent og effektiv markedsplass.
Irene Philipps
Manager Director
Osprey Solutions

Viktige verktøy for UI-designer


UI-designere støtter seg på et bredt spekter av verktøy for å skape intuitive og visuelt tiltalende brukergrensesnitt. Disse verktøyene faller hovedsakelig innenfor kategorier som design og prototyping, samarbeid, samt testing og feedback.

Design og prototyping verktøy


Sketch

Et vektorbasert designverktøy ideelt for UI-design på grunn av sitt brukervennlige grensesnitt og plugin-økosystem.


Adobe XD

Tilbyr design- og prototypingverktøy for UI/UX-designere med enkel overgang mellom design og prototyping-modus.

Figma

Et skybasert designverktøy som fremmer samarbeid i sanntid, lar team designe, prototype og samle feedback på et sentralisert sted.

InVision

Gir designprototyping og samarbeidstjenester for å skape interaktive mockups.

Axure RP

Fokus på mer komplekse interaksjoner og funksjonaliteter, ideelt for større og mer tekniske prosjekter.

Marvel

Brukes for å lage designprototyper, teste brukbarhet og samarbeide, med integrasjoner for Sketch og Adobe XD.

Affinity Designer

Spesielt egnet for vektorgrafikk og UI-design, kjent for sin hastighet og brukervennlighet.

Zeplin

Fremmer samarbeid mellom designere og utviklere ved å konvertere design til spesifikasjoner og retningslinjer.

Samarbeidsverktøy

Slack

En kommunikasjonsplattform som støtter teamkommunikasjon, fildeling og integrasjon med andre designverktøy.

Trello

Et prosjektstyringsverktøy basert på Kanban-brett som hjelper team med å organisere oppgaver og prosjekter visuelt.

Testing og feedback verktøy


UsabilityHub

Kjører rask brukbarhetstesting av designmockups og nettsider for innsikt i brukeroppførsel.

Lookback

Muliggjør live, fjernbaserte brukertester med ekte brukere for verdifull innsikt i brukeropplevelsen.

Tekniske ferdigheter hos en UI-designer


De tekniske ferdighetene en UI-designer trenger, er forståelsen av grunnleggende designprinsipper, beherskelse av interaktivt design og kunnskap om front-end-teknologier. Disse ferdighetene er fundamentale for å skape mer effektive, tiltalende og funksjonelle brukergrensesnitt som fremmer en positiv brukeropplevelse.

Grunnleggende designprinsipper

UI-designere må ha solid kunnskap om fargeteori, typografi, og layout. Dette inkluderer å forstå hvordan farger påvirker humør og oppfattelse, hvordan typografi kan forbedre lesbarheten, og hvordan elementers plassering på skjermen bidrar til brukervennlighet.

Interaktivt design

Å skape engasjerende interaktive elementer krever kreativitet og teknisk innsikt. UI-designere bør være dyktige i å designe overganger, animasjoner og mikrointeraksjoner som forbedrer brukeropplevelsen uten å overvelde brukeren.

Front-end-teknologier

Selv om dyptgående programmeringskunnskap ofte ligger utenfor en UI-designers primærområde, er grunnleggende forståelse av HTML, CSS, og JavaScript viktig. Dette gjør det mulig for designere å realisere sine visjoner mer effektivt og kommunisere bedre med utviklere.

 • Bilde
 • På leit etter de beste UI-designerne?  See no further! Våre UI-designere står klare for å løfte produktet ditt til nye høyder med digg og funksjonelt grensesnitt.

  Sjekk utvalget av designerne, og finn ut hva de kan gjøre for deg og bedriften din. Vi hjelper deg gjerne med å finne den perfekte matchen!


Ordliste for UI-designer

Avslutningsvis har vi laget ei aldri så litta ordliste. Denne ordlisten vil støtte forståelsen og kommunikasjonen innenfor UI-design og relaterte disipliner. Ved å mestre disse begrepene, kan du effektivt kommunisere ideer, kritikk og løsninger – og dermed bidra til å skape mer engasjerende og funksjonelle brukeropplevelser.

Designbegreper


Wireframe

En grunnleggende visuell guide som representerer skjelettet av et digitalt produkt, brukt til å organisere elementer og funksjonalitet.

Mockup

En mer detaljert visuell representasjon av produktet som viser designelementer som fargevalg, typografi og layout, men uten interaktivitet.

Prototype

En arbeidende modell av produktet som simulerer brukerinteraksjoner og funksjonalitet, brukt til testing og demonstrasjon.

Fargeteori

Studiet av hvordan farger kan kombineres og brukes i design for å forbedre brukeropplevelsen.

Typografi

Kunsten å arrangere type for å gjøre teksten visuelt tiltalende og leselig.


Teknologiske termer


Responsivt design

En tilnærming til webdesign som sikrer at nettsider fungerer godt på ulike enheter og skjermstørrelser.

Front-end

Delen av et nettsted eller en applikasjon som brukeren interagerer med direkte.

API (Application Programming Interface)

Et sett med regler og definisjoner som tillater ulike programvareapplikasjoner å kommunisere med hverandre.


Prosess og metodologi


Agile

En prosjektstyringsmetodikk som fremmer fleksibilitet, kontinuerlig forbedring, og høy kundeinvolvering gjennom iterative utviklingssykluser.

Lean UX

En tilnærming til brukeropplevelsesdesign som fokuserer på å skape mer verdi for brukeren med færre ressurser, basert på prinsipper for sløsingminimering.

Iterativ design

En designprosess som innebærer gjentatte sykluser av testing og forbedring av produkter, basert på brukertilbakemeldinger.

Andre relevante roller