BloggAS eller ENK? Fordeler og ulemper

AS eller ENK? Fordeler og ulemper

Aksjeselskap (AS) eller enkeltpersonforetak (ENK)? Og hva er digg og hva er udigg med de forskjellige selskapsformene? Det er spørsmålene. Som du får svar på her.

Oss i Folq
Publisert 25.01.2022
Oppdatert 06.06.2024
10 min lesetid
Om du skal gå for AS eller ENK er ikke alltid like ENKelt, AS...
Om du skal gå for AS eller ENK er ikke alltid like ENKelt, AS...

Når vi tenker oss om, er vel først og fremst “å jobbe selvstendig eller ikke å jobbe selvstendig” det overordnede spørsmålet her. Men når du har kommet så langt at du har tatt stilling til dét – og vil jobbe selvstendig som ansatt i eget selskap – er det enda flere spørsmål som venter nedover den gata. Og det første du bør kunne svare på, er: Hvilken selskapsform bør du gå for? AS eller ENK? Og hva er fordelene med enkeltpersonforetak (som for noen år tilbake het enkeltmannsforetak) i forhold til fordelene med AS?

Må bla opp 30 000 kroner for AS

En som har fått kjørt seg med dette spørsmålet er Tore Myklebust. Da han tok steget ut i livet som selvstendig konsulent i 2017, var det verken et flust av oppdrag for utviklere eller økonomisk rom for han å opprette et eget AS.

Mann i dress som smiler, foto
Folq-konsulent Tore Myklebust er så langt fornøyd med sitt enkeltpersonforetak. Men skulle han valgt igjen, ville han gått for AS.

Han og noen kompiser hadde riktignok startet et AS sammen tidligere dette året, men selskapet opphørte kort tid etterpå. De startet hver for seg i stedet, men oppdrag lot vente litt på seg i Tores tilfelle.

– Det var en periode med dårlig nattesøvn der, men plutselig en dag tikket det inn en epost av en bekjent som lurte på om jeg ville bidra på et prosjekt, forteller Tore. Han trekker frem muligheten til å ta ut mer lønn enn det han kunne med AS, og den raske prosessen med å etablere et enkeltpersonforetak, som avgjørende grunner til at han opprettet enkeltpersonforetak i stedet for AS.

– Alt var enklere. Dessuten var det raskere å starte opp. På den tiden var det ikke noe Stiftemaskinen. Jeg hadde opprettet AS før, og visste at det tok lang tid. Da må en jo snakke med banken først, og dessuten krevde det jo 30 000 kroner ut av egen lomme umiddelbart. I tillegg var oppdraget jeg fikk veldig kompis-aktig, så jeg så ingen stor risiko med å gjennomføre arbeidet med enkeltpersonforetak, utdyper han.

Har du ansvar for masse databasearbeid, eller jobbet med nettbutikken på black friday, og du går glipp av den dagen, ja, da er du i big trouble. Hvis du har enkeltpersonforetak da, kan kunden saksøke deg personlig hvis du ikke leverer.
Tore Myklebust, selvstendig utvikler med ENK

Å være ansatt i eget AS passer bedre til mer risikofylt arbeid

Og akkurat det er et viktig poeng å tenke på om du ikke klarer å bestemme deg for å være ansatt i eget AS eller ENK. Hva slags prosjekter du jobber med, har noe å si for hva slags selskapsform du bør velge. Tore sine prosjekter er sjeldent av det kaliber at de involverer sensitive data, produksjonsdata eller liknende. Slike faktorer er med på å dra opp risikoen hvis noe skulle skje eller bli ødelagt underveis i prosjektet (som for øvrig er en veldig god grunn til at alle relevante oppdragsgivere burde investere i sikkerhetsrådgivere).

– Viktigheten med AS stiger for jo mer utsatt prosjektrollen din er. Har du ansvar for masse databasearbeid, eller jobbet med nettbutikken på black friday, og du går glipp av den dagen, ja, da er du i big trouble. Hvis du har enkeltpersonforetak da, kan kunden saksøke deg personlig hvis du ikke leverer. Lager du for eksempel en nettavis fra scratch, har du ingen data å ødelegge, men hvis du ødelegger noe i NAV og det går utover dataen… Det er skikkelig bad, sier Tore, som anbefaler alle i denne arbeidssituasjonen som selvstendig konsulent å ta slike oppdrag gjennom eget AS.

Har du AS, har du en juridisk identitet mellom deg som arbeidstaker og selskapet ditt. Hvis noe skjer da, går dette til daglig leder av AS og ikke til deg personlig.
Tore Myklebust, selvstendig utvikler med ENK

Dårligere investeringsmuligheter og skattefordeler med ENK

Som nevnt tidligere, valgte Tore enkeltpersonforetak hovedsakelig fordi han var hypp på å ta ut mer i lønn enn det som er gunstig å ta ut når du har et AS. Nå som han har vennet seg til et forbruk som innebærer boligkjøp, bil og liknende, tenker han det ville ha vært utfordrende å skulle endre selskapet til AS.

– Forbruket mitt fører i dag til at jeg trenger mer enn de 700 000 kronene i året, som er det mest skattegunstige å ta ut som lønn i et AS. Og så er det utbytte på toppen. Jeg har enn så lenge ikke følt på noen ulemper med å ha enkeltpersonforetak, men skal jeg nevne noe, så er det at det er dårligere investeringsmuligheter fordi du må skatte av alt som er i overskudd i enkeltpersonforetak i løpet av et år. All inntekt er skattbar inntekt, forteller Tore.

Med AS kan du nemlig investere i aksjer, uten å skatte av pengene først. Da får du investert mer penger enn hva du kan hvis du tar de ut til privat eie først.

Enklere å føre regnskap med ENK

En klar fordel med å ha enkeltpersonforetak, mener Tore, er at det er enklere å føre regnskap – det krever mindre fordi på papiret er det enklere.

– Årsregnskapet er mindre og det er enklere å rapportere til Altinn. Det er på en måte laget for at alle skal kunne gjøre alt på egen hånd, slik jeg ser det, forteller han.

I måneden bruker han rundt fem minutter på det administrative. Da sjekker han faktura, hvor mye merverdiavgift han skal trekke fra, setter det på konto, trekker av den gitte prosenten, setter det videre over til skattekonto, før resten kan overføres til private kontoer.

Fiken gjør det veldig enkelt for meg å bruke enkeltpersonforetak.
Tore Myklebust, selvstendig utvikler med ENK

Når han skal rapportere årsregnskap og næringsmelding, trykker han bare på en knapp i regnskapsprogrammet Fiken. Da kommer det opp en melding om at det koster en tusenlapp, men da blir alt automatisert for han.

– Fiken gjør det veldig enkelt for meg å bruke enkeltpersonforetak. Hadde jeg ikke brukt det, hadde det fort gått en time på adminoppgaver i stedet for fem minutter.

Utvikleren legger til at det er lettere å ta ut høyere lønn, og understreker at han samtidig har forsikret inntekten sin gjennom pensjonsavtale og uføreforsikring. Med sistnevnte får han fortsatt dekning opp til et lønnstrinn på 12G.

Flere skattefordeler med eget AS vs ENK

Selv om Tore er godt fornøyd med å bruke enkeltpersonforetak, ville han likevel valgt AS som selskapsform om han skulle valgt på nytt.

– Det er mer personlig med enkeltpersonforetak. Du må levere kvittering på alt. Med AS trenger du ikke det. Du kan dra privatkortet og levere en reiseregning med prosentvise detaljer, som for eksempel diettsatser. Da får du dekket 20 % frokost, 30 % lunsj og liknende, forteller han.

Tore mener også at skattebetaling er enda en bakside med ENK. Forskuddsskatten for deg som er selvstendig næringsdrivende (altså har registrert næringen din som ENK i Brønnøysundsregisteret) skal betales i fire like store bolker i løpet av året:

  • 15. mars
  • 15. juni
  • 15. september
  • 15. desember

– Timene jeg jobbet i desember skal altså skattes av 15. desember, men pengene får jeg jo ikke før 5. februar. Timene jeg jobber i januar, februar og mars blir utbetalt 4. mars, 5. april og 4. mai. Fakturaen fra Skatteetaten der forskuddsskatten skal betales for disse månedene, må betales 15. mars, forklarer han.

Så la oss si at du har ENK og skal betale skatt i dag, men får ikke lønn før om en god stund. Det kan potensielt være høye beløp du da må ta ut av egen lomme. Med AS betaler du fast skatt i måneden, så da du slipper å tenke på dette i det hele tatt. At vi i Folq kjører en faktureringsperiode på 35-dager påvirker også denne litt uheldige timingen.

Tore avslutter med at enkeltpersonforetak er fint å starte med i oppstartsfasen for å slippe å vente på faktureringsperioden og raskere få penger i kassa. Heldigvis er det gjennomførbart å konvertere ENK til AS.

Kanskje alt gikk i dass
Simen Wølneberg, selvstendig forretningsrådgiver med ENK

En som også er klar over at en kan konvertere enkeltpersonforetaket sitt til AS, er forretningsrådgiveren Simen Wølneberg. Han ser foreløpig ingen grunn til å gjøre dette med det første.

Raskere oppstart å være ansatt i eget ENK

– Hovedgrunnen til at jeg opprettet enkeltpersonforetak i stedet for AS var at jeg ikke hadde noen garanti for at jeg fikk oppdrag. Kanskje alt gikk i dass. Å starte med enkeltpersonforetak var det enkleste og greieste. Jeg trengte ikke å punge ut 30 000 kroner for å starte det, forteller han.

Mann med hvit genser som sitter og smiler, foto
Folq-konsulent Simen Wølneberg ser ikke behov for AS enn så lenge.

AS gir økonomisk beskyttelse mot konkurs og sykdom

Så langt i karrieren sin som selvstendig IT-konsulent har han ikke vurdert AS. Og han hadde ikke valgt AS om han skulle startet for seg selv på nytt.

– I starten fikk jeg høre at en liksom bør ha AS så fort som mulig. Men hvorfor det – sånn egentlig? Jeg opplever at det er mer å forholde seg til med AS. Det er deilig å slippe å tenke på det. Grunnen til at jeg fortsatt har enkeltpersonforetak er fordi jeg ikke har noen problemer med det, forteller Simen.

Han synes det er veldig greit å forholde seg til regnskap og alt som følger med det. Dessuten ser han på det som en klar fordel at alt som går inn på bedriftskontoen gjennom ENK er fritt uttak.

Det regnes som mine penger, så jeg slipper å kjøre lønn og hva som er overskudd og uttak.
Simen Wølneberg, selvstendig forretningsrådgiver med ENK

Hvis han finner ut at han vil endre til AS, gjør han bare det. Å opprette ENK er med andre ord ingen irreversibel beslutning.

– Den største fordelen med AS er konkursbeskyttelse og beskyttelse knyttet til sykdom. Hadde jeg hatt mange prosjekter, produkter og investeringer i selskapet hvor jeg hadde lagt inn masse penger, forstår jeg det med konkursbeskyttelse. Jeg har nesten ingen utgifter, så hva betyr det å gå konkurs i mitt tilfelle? Det betyr ingenting, på en måte. Jeg føler ikke at det er så mye å beskytte seg mot. Trygghetsbiten ved AS kjenner jeg ikke behovet for, sier Simen.

Med AS øker du sjansen for å få mer struktur og oversikt over omsetningen din. Du kan lese mer om hva du bør gjøre med omsetningen i denne artikkelen. Når det er sagt, er det også tilfeller der enkeltpersonforetak passer bra og som mange er fornøyd med (ref. Tore og Simen). Vi prøver vel heller å si her at det er ikke en "one size fits all".

Og du, forresten! Som Folq-konsulent får du rimelige regnskapsførere hvis du ønsker det. Du vet, sånn i tilfelle tall og regnskapsføring ikke er det du synes er mest stas med AS eller ENK.

Lykke til med valget!

Nysgjerrig på hvordan lønnen din kan se ut med AS eller ENK?

Sjekk ut lønnskalkulatoren