BloggSlik viser du din beste side i videointervju med kunden

Slik viser du din beste side i videointervju med kunden

Gjennom et intervju ønsker oppdragsgiver å vurdere din kompetanse og dine egenskaper for å forstå om du møter deres krav og om du vil fungere godt med det eksisterende teamet. Når du skal vise hvem du er og hva du kan over video, kan videoformatet ha noen begrensninger – disse er det lurt å vite om og forebygge så du kan gi et best mulig inntrykk. Vi har laget en guide med ting å tenke over før, under og etter videointervjuet.

Ellen Barkost
Publisert 11.03.2020
Oppdatert 15.04.2024
4 min lesetid
Å bruke kroppsspråk er en av tipsene til hvordan du gjør et godt videointervju
Å bruke kroppsspråk er en av tipsene til hvordan du gjør et godt videointervju

Forberedelser til intervjuet

Det oppstår ofte tekniske problemer under videosamtaler – dette er ikke nødvendigvis din feil, men det er god praksis å vise kunden at du har tatt mulige forhåndsregler:

 • Sikre at du har en stabil internettforbindelse. Bruk nettverkskabel om tilgjengelig, eller sett deg et sted du vet at det er stabil dekning.
 • Test oppsett og lyd før intervjuet, gjerne med en venn i andre enden. Er den innebygde mikrofonen dårlig bør du bruke en ekstern mikrofon eller hodetelefoner med mikrofon.
 • Ha telefonen klar i tilfelle dere må bruke denne som backup, men husk å sette den på lydløs!
 • Ha en lader tilgjengelig i tilfelle møtet tar lenger tid enn forventet.

Som arbeidssøker ønsker du å gi et profesjonelt inntrykk og holde fokus på deg. Du bør derfor gjøre nødvendige forberedelser når det gjelder omgivelser og fremtoning:

 • Tilpass omgivelsene dine. Sikre at det er god belysning i rommet, og unngå distraksjoner i bakgrunnen – både gjenstander og mennesker. Det beste er en nøytral vegg.
 • Sett kameraet i øyehøyde så du ser rett inn i kameraet, og ikke på deg selv på skjermen (du kan med fordel fjerne visningen av deg selv). Du bør også justere avstanden slik at overkroppen synes. Da får du muligheten til å bruke kroppspråk som styrker kommunikasjonen. Vær også bevisst holdningen din, den gir et inntrykk, også over video.
 • Klærne dine vil synes. Velg et antrekk du tror er representativt for selskapet du skal møte.

Som i et vanlig intervju bør du forsikre deg om at du vet hva som forventes av deg under intervjuet, og du bør ha tenkt ut svar på spørsmål som kan komme, og hva du selv ønsker svar på. Til sist – logg på litt før tiden så du er sikker på at alt fungerer som det skal, i beste fall får du litt ekstra tid med kunden!

Under intervjuet

Først et par hygienefaktorer når det kommer til samtale over video. Uansett hvor godt du har sikrer deg i forkant kan det plutselig “skurre” litt. Derfor er det god praksis å:

 • Vente et sekund eller to før du svarer, så gir du rom for “lag”, og unngår at dere avbryter hverandre.
 • Mute når du ikke snakker. Dette gjelder spesielt dersom det er flere enn to i samme videorom. Slik unngår du “ekko” og unødvendig støy.

For å gi et godt inntrykk og sørge for at du oppleves tydelig kan du ta i bruk disse grepene:

 • Gi en ordentlig introduksjon av deg selv og fortell gjerne noe personlig eller humoristisk for å få begge parter til å senke skuldrene. Forsøk å finne en uformell, men profesjonell balanse. Om det gjør deg mer komfortabel still gjerne et par spørsmål til kunden du har tenkt ut i forkant i starten av samtalen.
 • Snakk tydelig, vær mer konkret enn du ellers ville vært. Når du ikke har mulighet til å underbygge med fullt kroppsspråk kan deler av budskapet svekkes.
 • Intervjuer over video har en tendens til å bli mer stakkato og mindre utfyllende. Prøv derfor å svare så utfyllende du kan, og still gjerne oppfølgingsspørsmål til kunden for å vise interesse og holde en jevn dialog underveis.
 • Prøv å slappe av. Den som intervjuer deg ønsker som regel å gi deg best mulig forutsetninger til å vise hva du er god for – og husk at vurderingen går begge veier, du skal også finne ut om kunden og selskapet er et sted du vil trives.

Etter intervjuet

Forhåpentligvis er du fornøyd med samtalen og inntrykket du har etterlatt. Husk at det både med og uten video kan være et gap mellom hvordan du tenker at du fremsto og hva kunden har oppfattet. Føler du at du ikke var deg selv, eller ikke fikk sagt det du ønsket, er det alltid lov til å sende en oppfølgingsepost der du utdyper et svar eller reflekterer over egen atferd i etterkant. Skrevet på en god måte kan dette forsterke et positivt inntrykk, eller lempe på eventuell tvil.

Vi håper disse tipsene vil gjøre at du føler deg forberedt og får en god opplevelse i kommende videointervjuer.

Har du flere tips, del de gjerne med oss her.

Ønsker du tilgang til flere oppdrag?

Registrer deg hos Folq