BloggSlik kan du leie inn IT-konsulenter

Slik kan du leie inn IT-konsulenter

Som IT-sjef, CTO eller teamleder i en større bedrift har du kanskje opplevd behovet for ekstra IT-kompetanse i perioder. Spørsmålet er: Hvordan skaffer du deg den rette konsulenten når du trenger det?

Eirik Martinsen
CFO i Folq
Publisert 10.07.2025
Oppdatert 10.07.2025
22 min lesetid
Bilde



Skal du ringe et stort konsulentselskap, ta kontakt med en konsulentmegler, eller bruke en av de digitale markedsplassene? Hver av disse alternativene har sine hensikter, ulike forretningsmodeller, særtrekk og styrker.

I denne uformelle guiden går vi gjennom de tre hovedtypene aktører du kan leie fra – og hjelper deg å forstå når det passer best å bruke hver av dem.


Konsulentselskap (tradisjonelle konsulenthus)

Hva det er: Et konsulentselskap er et firma som ansetter konsulenter på fulltid og leier dem ut til kunder. Dette kan være alt fra store, velkjente selskaper med hundrevis av konsulenter, til mindre nisjehus med spisskompetanse. Eksempler inkluderer alt fra globale giganter til lokale IT-konsulenthus, som Atea, Bouvet, Twoday og Sopra Steria.

Hvordan de opererer: Når du kontakter et konsulentselskap med ditt behov, vil de typisk sette deg i kontakt med en kundeansvarlig eller selger. Sammen avklarer dere behovet, og selskapet finner en av sine ansatte konsulenter som passer til oppdraget. Ofte får du presentert en eller flere kandidater (med CV) som er tilgjengelige. Kontrakten inngås gjerne mellom din bedrift og konsulentselskapet, som så “leier ut” sin ansatt til deg for et avtalt tidsrom. Konsulentselskapet tar betalt per time (eller per prosjekt) og betaler så konsulenten sin lønn – marginen imellom går til selskapet for å dekke deres kostnader og fortjeneste.

Se raskt og effektivt.

Fordeler med konsulentselskap

  • Helhetsansvar og trygghet: Et veletablert konsulentselskap kan stå inne for kvaliteten på tjenestene. De har ofte gode referanser og rutiner, og hvis noe skulle skje (f.eks. konsulenten blir syk eller slutter), kan selskapet vanligvis stille med en erstatter relativt raskt. Du har én kontraktspart som tar ansvar for leveransen.
  • Kompetansemiljø: Konsulenter i slike selskaper har kollegaer og fagmiljø internt. Det betyr at konsulenten du leier kan trekke veksler på selskapets samlede kompetanse, metoder og verktøy. For deg som kunde kan det gi merverdi at konsulenten har et støtteapparat.
  • Enkelt for deg som kunde: Selskapet håndterer alt det formelle rundt ansettelse, lønn, administrasjon osv. Du forholder deg kun til selskapet og trenger ikke administrere konsulenten som om vedkommende var ansatt hos deg (utover daglig oppfølging i prosjektet).

Ulemper med konsulentselskap

  • Høyere kostnad: Den trygge pakken kommer ofte med en prislapp. Timeprisen via et konsulentselskap inkluderer påslag for administrasjon, salg og overskudd. Du betaler gjerne merkbart mer enn det konsulenten selv faktisk får i lønn (det er ikke uvanlig at konsulenthus sitter igjen med alt fra 10–30% av det du betaler, avhengig av modell og bransje). Risikoen er også høyere pga. store faste lønnskostnader.
  • Begrenset valg av konsulent: Du får kandidater fra det konsulenthuset har tilgjengelig, ikke nødvendigvis hele markedet. Hvis selskapet har en konsulent ledig som “nesten” matcher behovet ditt, kan det hende du får tilbud om vedkommende fremfor den perfekte kandidaten som kanskje jobber et annet sted.
  • Mellomledd i kommunikasjon: Kommunikasjonen går ofte gjennom selskapets kundeansvarlig eller prosjektleder. Skal du gi tilbakemeldinger eller justere noe underveis, formidles det gjerne via en dyr mellommann (en selger/prosjektleder) fremfor direkte mellom deg og konsulenten. Dette kan noen ganger skape treghet eller misforståelser i dialogen.

Når passer det best?

Å bruke et konsulentselskap er ofte smart når du har et større prosjekt eller trenger et team av folk med ulik kompetanse, og du ønsker at én aktør tar helhetsansvar. For eksempel, hvis du skal gjennomføre en omfattende systemimplementering og vil ha en etablert partner som kan stille med flere konsulenter (arkitekter, utviklere, testere etc.) og kanskje også styre prosjektet, da er et konsulenthus et naturlig valg. Det er også en trygg løsning om selskapet ditt har strenge krav til leverandører – store konsulenthus er som regel godt kjent med formelle krav, rammeavtaler og bransjestandarder.

Kort sagt: Har du romslig budsjett, trenger et team med bred kompetanse og én leverandør som tar totalansvar, og ønsker minimal administrasjon, kan konsulentselskap være veien å gå.


Konsulentmegler (formidler av konsulenter)

Hva det er: En konsulentmegler er en slags mellommann som ikke nødvendigvis har egne fast ansatte konsulenter, men som har et nettverk av mange uavhengige konsulenter og mindre selskaper. Megleren sin jobb er å finne riktig konsulent til deg – mot en formidlingsprovisjon. Du kan se på dem som “agenten” din i konsulentmarkedet. I Norge finnes det flere slike meglere, alt fra små nisjemeglere til store formidlingsbyråer som Ework, Experis, Emagine og Witted.

Hvordan de opererer: Prosessen starter likt som med et konsulentselskap: du gir megleren en beskrivelse av behovet – hvilke ferdigheter du trenger, oppdragslengde, oppstart osv. Meglerfirmaet går så ut i sitt nettverk (ofte en database med frilansere, selvstendige konsulenter og konsulentselskaper de samarbeider med) og samler inn aktuelle kandidater. I løpet av kort tid presenterer de et utvalg CV-er for deg. Disse kan komme fra mange ulike kilder – én konsulent kan være en selvstendig næringsdrivende, en annen kan være ansatt i et lite konsulentfirma som megleren samarbeider med. Megleren koordinerer intervjuer, hjelper til med kontrakt, og ordner det formelle. Du ender opp med å leie konsulenten enten gjennom meglerens kontrakt (megleren fakturerer deg og betaler konsulenten/ underleverandøren), eller i noen tilfeller signerer du avtale direkte med konsulentens selskap mens megleren får sin provisjon i bakgrunnen. Uansett vil megleren typisk ta en prosentsats eller et påslag i prisen for jobben de gjør med å finne og formidle konsulenten.

Fordeler med konsulentmegler

  • Stort nedslagsfelt: En konsulentmegler kan gi deg tilgang til “hele” markedet gjennom ett kontaktpunkt. I stedet for at du selv må ringe ti ulike selskaper, tar megleren jobben med å lete frem kandidater fra mange ulike miljøer. Dette øker sjansen for å finne akkurat den kompetansen du trenger, spesielt for spesialiserte roller.
  • Tidsbesparelse i søkefasen: Det kan gå raskere å få tak i kandidater, fordi megleren ofte vet hvem som er tilgjengelig hvor. Mens du gjør dine vanlige oppgaver, jobber megleren i bakgrunnen og sender deg CV-er. For en travel leder er det verdifullt å slippe selve letejobben.
  • Én kontraktspart: Har du behov for flere konsulenter fra forskjellige steder, kan en megler være nyttig. Du kan få flere konsulenter gjennom én og samme rammeavtale med meglerfirmaet. Dette forenkler administrasjon og forhandling – du forholder deg til megleren, mens megleren håndterer underleverandørene.

Ulemper med konsulentmegler

  • Ekstra kostnad og uklar pris: Megleren jobber ikke gratis. Provisjonen legges gjerne oppå timeprisen til konsulenten – ofte 10–20%, og i noen tilfeller enda høyere. Det er ikke alltid innlysende for deg som kunde (eller for konsulenten) hvor mye megleren tar i påslag, da dette ofte er bakt inn i prisen du får presentert. Mangelen på transparens kan gjøre det vanskelig å vite om du betaler en rettferdig pris.
  • Mellomledd i kommunikasjon: I likhet med konsulentselskap kan det oppstå et kommunikasjonsfilter. Ofte går all dialog om krav, tilbakemeldinger og oppfølging via meglerens representant. Det kan bli litt “telefonleken”, hvor budskapet må gjennom en ekstra person. Direkte kontakt med konsulenten skjer ofte først etter at kontrakten er skrevet under (eller under intervjuet), og selv da vil megleren typisk være involvert ved eventuelle endringer underveis.
  • Kvalitetsvariasjon: Fordi megleren henter folk fra mange steder, kan kvaliteten variere. Noen meglere er flinke til å kvalitetssikre kandidatene sine, andre sender kanskje videre det de får tak i uten veldig grundig vurdering. Du kan oppleve å måtte gå gjennom en bunke CV-er hvor ikke alle er like relevante, og bruke tid på intervjuer som ikke fører frem. Med andre ord, megleren kan spare deg for søketid, men du kan fortsatt ende opp med en del utvelgelsestid hvis kvaliteten på kandidatene spriker.

Når passer det best?

Å bruke konsulentmegler er gunstig når du vil ha maks utvalg i markedet uten å selv gjøre letejobben. For eksempel, om du trenger en spesiell kompetanse (kanskje en sjelden ekspert på et bestemt system eller en midlertidig IT-arkitekt) og du ikke vet hvem som leverer slike profiler, kan en megler finne kandidater raskt via sitt nettverk. Det er også nyttig når tiden er knapp og du må se flere alternativer fort – megleren kan presentere et kandidatutvalg i løpet av dager, der du selv kunne brukt uker med annonsering og networking. I store virksomheter ser vi ofte at man inngår rammeavtaler med 1-3 konsulentmeglere for å dekke løpende behov: Da får man både bred dekning og en viss forutsigbarhet. Har du derimot god oversikt over aktuelle konsulenter selv eller ønsker full kontroll på utvelgelsen, da er megler kanskje mindre nødvendig. Men for raske, brede søk i ukjent farvann, er konsulentmegler et nyttig verktøy.

Kort fortalt: Når du ønsker rask tilgang til et stort nettverk av konsulenter gjennom én kontaktperson eller kontaktpunkt, kan en konsulentmegler være et godt alternativ.


Markedsplass (digital plattform)

Hva det er: En konsulentmarkedsplass er en digital plattform for konsulentformidling som kobler oppdragsgivere og konsulenter direkte. Disse markedsplassene er utviklet og blir levert av teknologiselskaper i en tradisjonell bransje som konsulentbransjen. Tenk på det som en “nettbutikk” eller møteplass for konsulenttjenester. På disse plattformene kan konsulenter (ofte selvstendige/freelancere eller små konsulentfirma) registrere profiler med sin kompetanse, erfaring og tilgjengelighet. Som oppdragsgiver kan du logge inn, søke etter kompetanse, og kontakte konsulenter som matcher dine behov – uten å gå via en tradisjonell mellommann. Globale eksempler på slike markedsplasser er f.eks. Upwork og Freelancer.com, hvor man finner alt fra utviklere til designere. I Norge og Norden har det dukket opp egne plattformer spesielt for IT-konsulenter, f.eks. Folq, Brainbase, Worksome og Superside.

Hvordan de opererer: Prosessen er ofte selvbetjent og foregår på nett. Du registrerer din bedrift på plattformen og kan som regel gjøre to ting: Enten søke/bla gjennom konsulentprofiler selv, eller legge ut et oppdrag som konsulenter kan melde sin interesse for. Plattformen vil så matche deg med kandidater. All nødvendig info – konsulentens CV, ferdigheter, tidligere prosjekter, timepris og tilgjengelighet – er gjerne tilgjengelig på plattformen i standardisert format. Når du finner en interessant kandidat, kan du via plattformen ta direkte kontakt og avtale et intervju eller en prat. Hele reisen fra søk til signering av kontrakt kan ofte gjøres digitalt: Plattformen tilrettelegger for kontrakt (ofte med standardbetingelser), timesrapportering og betaling. Selv om det er selvbetjent, har de beste plattformene gjerne et support-team som kan hjelpe om du står fast. Forretningsmodellen er typisk at plattformen tar en liten prosentandel av honoraret (ofte fra konsulentsiden eller som et påslag som er synlig), men viktig å merke seg: plattformen er ikke en part i selve leveransen utover å fasilitere match og avtale. Du hyrer altså konsulenten direkte, og plattformen er verktøyet som gjorde det mulig.

Fordeler med markedsplass/ digital plattform

  • Direkte kontakt og kontroll: Her prater du rett med konsulenten, uten noen gatekeepere. Det gjør kommunikasjonen enkel og rask, både i utvelgelsesprosessen og under oppdraget. Du beholder kontroll over hvem du velger – du kan intervjue flere kandidater og kjenne på kjemien, akkurat som om du skulle ansatt noen. Plattformen er der for å koble og forenkle prosessen, ikke for å stå imellom deg og konsulenten.
  • Større utvalg og åpenhet: En godt etablert markedsplass kan samle mange flere konsulenter på ett sted enn noe enkelt selskap kan tilby. Du får øyeblikkelig oversikt over tilgjengelige konsulenter innenfor de kriteriene du søker på, ofte med oppdatert informasjon. Det blir litt som å “shoppe” kompetanse – du kan filtrere på akkurat det du trenger (teknologi, erfaringsnivå, lokasjon, osv.). Det gir en transparens i markedet som er til fordel for deg: du ser hva som finnes der ute, og gjerne ser du også prisanslag upfront i motsetning til forhandlingsrunder i blinde.
  • Effektiv og fleksibel prosess: Å bruke en plattform kan gå mye raskere enn tradisjonelle metoder. Trenger du en utvikler asap, kan du logge inn og finne kandidater samme dag, kanskje til og med lande en avtale i løpet av et par dager – alt uten den typiske pingpong av møter, e-post og telefoner fram og tilbake. Plattformen forenkler dessuten det administrative med standardiserte kontrakter og integrert timesføring/fakturering, som sparer deg for papirmølle. Fleksibiliteten er også høy: du bruker markedsplassen når du trenger den (on-demand), uten langsiktige bindinger eller omfattende rammeavtaler.
  • Kostnadsbesparelser: Siden plattformen i stor grad automatiserer matchingen, er kostnadspåslaget ofte lavere enn hos tradisjonelle mellomledd. En digital markedsplass har ikke selgere som skal ha provisjon på 20% – typisk kan plattformens gebyr være betydelig lavere, og det er som regel tydelig gjort rede for. For deg som kunde betyr det mer konsulent for pengene, eller rett og slett at du kan få senior kompetanse til en pris nærmere det en frilanser faktisk skal ha. (Noen plattformer tar ingen gebyr fra kunden i det hele tatt, men tar en liten prosentsats fra konsulentens betaling.)

Ulemper med markedsplass/ digital plattform

  • Mer ansvar på deg: Du må gjøre litt av jobben selv som en tradisjonell megler ellers ville gjort. Du må formulere et godt oppdragsbeskrivelse eller søke og vurdere profiler. Det krever at du har kapasitet og kompetanse til å vurdere kandidater. En plattform gjør mye for å hjelpe (f.eks. god søkefunksjon, standardisert CV-format, rangeringer/anbefalinger), men du er i førersetet i utvelgelsen. For en travel leder kan dette føles uvant – men mange vil si at tiden du bruker her, sparer deg for tid du ellers ville brukt på lange runder med mellommenn.
  • Krever digitale innkjøpsvaner: Noen virksomheter har godt etablerte prosesser der alt skal gå via innkjøpsavdeling og kjente leverandører. Å ta i bruk en ny, digital plattform kan kreve litt internt kulturskifte. Heldigvis er det ikke så komplisert som det høres ut – det er egentlig som å ta i bruk et hvilket som helst nytt verktøy. Men det er en terskel der, og noen føler kanskje usikkerhet første gang de skal leie inn konsulenter. Dette er en forbigående ulempe, da de fleste opplever at plattformen er brukervennlig etter litt erfaring.
  • Begrensninger i tilbudet: En markedsplass er avhengig av at konsulenter faktisk registrerer seg der. Utvalget kan variere fra plattform til plattform. Er du ute etter en svært spesiell nisjekompetanse, kan det hende akkurat den kompetansen ikke finnes på den plattformen du sjekker (enda). De største og mest populære plattformene har etter hvert mange tusen konsulenter, men det er ingen garanti for at “den perfekte kandidaten” ligger der klar. I praksis har imidlertid markedsplassene særlig god dekning på senior IT-konsulenter med etterspurt kompetanse – nettopp den typen profiler som kan være vanskelig å finne på egenhånd.

Når passer det best?

Å benytte en markedsplass eller plattform passer ypperlig når du ønsker full oversikt og kontroll, og vil gjøre ting raskt og smidig. Har du f.eks. et akutt behov for en utvikler eller UX-designer til teamet ditt, og vil komme i kontakt med kandidater i dag heller enn neste uke, da er plattformveien veldig effektiv. Det er også ideelt når budsjettet er stramt eller du vil ha mest mulig igjen for pengene – plattformer gir ofte bedre priser for samme kompetanse nivå. Hvis du liker tanken på å velge konsulenten selv og kanskje intervjue flere kandidater for å finne den beste matchen, vil du trives med en markedsplass. Mange ledere synes det er verdifullt å se “hele spekteret” av tilgjengelige konsulenter presentert åpent – det gir bedre beslutningsgrunnlag.

Kort fortalt: For løpende konsulentbehov hvor du vil ha full kontroll over prosessen, og samtidig verdsetter fleksibilitet, tempo og transparens, er konsulentplattformen et meget godt alternativ.


Hva gjør Folq-plattformen unik?

Folq er en moderne konsulentplattform som ved hjelp av teknologi og data finner den beste matchen til deg som oppdragsgiver blant et stort utvalg konsulenter og leverandører (konsulentselskap). Det er flere ting som skiller vår plattform og modell fra andre aktører i bransjen. Høy treffsikkerhet og effektivitet er sentralt i vårt verdiforslag, og vår lite objektive spådom er at Folq er neste generasjons konsulentformidler.

Folq er en norskutviklet og nordisk markedsplass som fokuserer primært på IT-konsulenter. Plattformen er selvbetjent og transparent, noe som betyr at du som oppdragsgiver får umiddelbar oversikt over tilgjengelige, kvalitetssikrede konsulenter og kan ta direkte kontakt med dem – uten forsinkende mellomledd. Samtidig kan Folq sitt team hjelpe til med å finne de beste kandidatene blant et stort utvalg konsulenter. Dette gjør vi for flere store offentlige og private selskaper som har valgt Folq som leverandør på sine rammeavtaler.

Her er noen punkter som forklarer hva som er spesielt med Folq:

  • Kvalitetssikrede seniorprofiler: Folq slipper kun inn erfarne konsulenter som er nøye vurdert på forhånd. Alle kandidater er kvalitetssjekket for kompetanse og erfaring, slik at du slipper å lese gjennom uaktuelle CV-er. Det gir en trygghet for at de du finner på plattformen, holder høyt nivå.
  • Direkte kontakt, ingen “gatekeeper”: Plattformen legger opp til at du kommuniserer direkte med konsulenten fra første stund. Folq fungerer ikke som en tradisjonell megler som skal filtrere alt – tvert imot oppmuntrer de til åpen dialog mellom deg og kandidaten. Det gjør prosessen raskere og mer smidig. Folq-teamet støtter deg selvsagt i utlysning og utvelgelse, men de står ikke i veien.
  • Uavhengig konsulenttilbyder: Kombinasjonen av at Folq ikke er et konsulentselskap med egne konsulenter og har en transparent prismodell gjør at de er helt uavhengige og presenterer konsulenter som er de beste matchene til oppdraget. Alle anbefalinger skjer utelukkende med utgangspunkt i oppdragsgivers behov.
  • Transparent og rimelig prisstruktur: For deg som kunde er det gratis å bruke Folq. Du avtaler timepris direkte med leverandøren, og det er ingen skjulte påslag. Folq har en transparent prismodell og tar en liten margin fra konsulentsiden, 5–10% av timeprisen du avtaler med konsulenten. Dette er forutsigbart og betydelig lavere enn påslaget til tradisjonelle meglere.
  • Stor bredde og rask respons: Selv om Folq kuraterer sine konsulenter strengt, har vi opparbeidet et stort nettverk. Per i dag er det over hundrevis av konsulentselskaper og flere tusen konsulenter som bruker plattformen. Sjansen er stor for at noen der ute matcher akkurat din profil. I snitt får publiserte oppdrag på Folq respons veldig raskt – ofte innen minutter. Det betyr at hvis du legger ut et oppdrag, vil kvalifiserte konsulenter melde interesse nesten umiddelbart, noe som igjen kutter ned rekrutteringstiden betraktelig. Vi liker å si at Folq er den raskeste veien til rett kompetanse.

Alt i alt representerer Folq en nytenkende løsning i konsulentbransjen – en kombinasjon av det beste fra begge verdener: bredden og friheten man får via en digital markedsplass, kombinert med kvalitet og trygghet man forventer fra tradisjonelle leverandører. For deg som en travel beslutningstaker betyr det at du kjapt kan finne topp IT-kompetanse når du trenger det, til konkurransedyktige betingelser, og uten unødvendig styr.

Folq skiller seg ut ved å gjøre hele prosessen enklere og mer oversiktlig, slik at du kan fokusere på det viktigste: å drive prosjektet og virksomheten din fremover – med riktig konsulent på laget.

Sjekk ut Folq og IT-konsulentene våre