Gå til hovedinnhold

AI-konsulenten - din sherpa i det nye digitale terrenget


Hei der, vurderer du å engasjere en AI-konsulent? Da er det her du skal være! I denne artikkelen viser vi deg eksakt hva en AI-konsulent er, og hva veien til riktig AI-konsulent for ditt prosjekt er.

Og vet du hva det beste er? Vi har fjernet det meste av mystikken rundt dette fagområdet, som mange opplever som en svart boks. Hvordan? Med en ordliste!

La oss sammen bane ut veien mot å skape intelligente applikasjoner, systemer, porteføljer og trygge infrastrukturer med din Jedi-master innenfor AI-konsultasjon.

Hvis du sitter med spisskompetanse innenfor AI selv, kanskje det er oss du skal ta en kaffe med? Les i så fall mer her.


Bilde

Hva er en AI-konsulent?

En AI-konsulent er en person med ekspertkunnskap innenfor AI og ML, ofte med bakgrunn i en disiplin som matematikk, statistikk, informatikk eller data science.

En AI-konsulent hjelper bedriftsledere og aktuelle medarbeidere i en organisasjon med å forstå og prioritere forretningsutfordringene og operasjoner som er aktuelle for intelligent automatisering, og viser prosessen, kravene og fordelene ved å ta dem i bruk.

Folq sørger for tilgang til de beste konsulentene - som vi kan håndplukke fra ulike leverandører over hele landet
Alexander Kenich
Group IT Development Manager
Sector Alarm

Hva gjør en AI-konsulent?

AI-konsulenter er ansvarlige for å designe, utvikle og implementere bedriftsløsninger som omfatter komponenter innenfor kunstig intelligens, som virtuelle assistenter, chatbots, maskinlæring og kognitive tjenester.

AI-konsulenter er eksperter på å løse komplekse forretningsutfordringer ved hjelp av logiske algoritmer og AI. De designer prediktive modeller samt modeller som kan tilpasse seg endringer ved å bruke maskinlæring - såkalte reseptive modeller.

En av de betydningsfulle ferdighetene til AI-konsulenter ligger i deres evne til å gjennomføre et helt prosjekt i enhver forretningsmessig sammenheng, fra datarevisjon og identifisering til vedlikehold av modellen i produksjon.


Slik hjelper AI-konsulenten deg fra A til I (eller Å om du trenger…)

For å forstå hvorfor din bedrift trenger en AI-konsulent, tar vi deg med gjennom en vanlig livssyklus for en AI-konsulen, altså hva de gjør for ditt prosjekt fra start til slutt:

Strategiutvikling

Enhver bedrift, uavhengig av størrelse, må på forhånd bestemme hvordan de vil bruke og implementere AI i sin daglige drift og aktiviteter. Derfor kan kunstig intelligens konsulenttjenester være effektive på dette tidspunktet. Ved å analysere kundepolitikk, utfordringer og de ulike mulighetene som følger med det, kan AI-konsulenter hjelpe bedrifter med å ta strategiske beslutninger for å øke veksten. AI-konsulenter anbefaler ofte endringer eller tilpasninger for å håndtere bedriftens viktigste utfordringer i fremtiden, og dette gagner bedriften på lang sikt.

Teknisk assistanse

Etter å ha implementert AI i sine funksjoner, støter bedrifter ofte på visse hindringer og problemer, som brudd på datasikkerheten, mangel på kompetente menneskelige ressurser og manglende håndtering av data i forbindelse med ulike organisasjonsoppgaver knyttet til AI-systemer. Siden bedrifter trenger å forberede seg på forhånd for å redusere slike problemer, kan en AI-konsulent være til stor hjelp. AI-løsninger og -tjenester informerer også bedrifter om AI-sikkerhetspraksis som kan hjelpe dem med å håndtere noen av disse utfordringene. AI-konsulenter som er tilknyttet bedriften, er vanligvis oppmerksomme på disse problemene, slik at hvis bedriften støter på slike problemer i fremtiden, kan konsulentene veilede selskapet i riktig retning.

Implementering av løsninger

De fleste bedrifter mangler kunnskap om hvordan man implementerer AI i sin eksisterende infrastruktur. På den annen side ignorerer noen bedrifter viktigheten av å integrere AI og tror at det er en veldig enkel prosess. Men bedrifter bør være klar over at uten støtte fra AI-løsninger og -tjenester kan det være vanskelig å håndtere forretningsdriften. Alt fra krav til skybasert databehandling til behov for datalagring er ting som bedrifter må ta hensyn til, og alt dette kan håndteres av AI-konsulenter. Utstyrt med riktige verktøy for dataanalyse og gode datahåndteringsevner kan AI-konsulenter enkelt implementere alle nødvendige løsninger i virksomheten din.

Kontinuerlig støtte og vedlikehold

Implementering av AI-løsninger er ikke en engangsoppgave; det krever kontinuerlig støtte og vedlikehold. AI-konsulenter kan gi kontinuerlig støtte og veiledning for å sikre at de implementerte AI-systemene fungerer optimalt. De kan overvåke ytelsen til AI-modeller, identifisere områder for forbedring og gjøre nødvendige justeringer for å øke effektiviteten til AI-løsningene. I tillegg kan AI-konsulenter holde seg oppdatert med de nyeste fremskrittene innen AI-teknologi og gi anbefalinger for oppgradering eller forbedring av eksisterende AI-systemer for å følge med bransjetrender og krav.Bilde

Trenger du en AI-konsulent? Null stress, vi har Folq.

Er du på jakt etter en innovativ og skarp AI-konsulent? Se ikke lengre, Folq har din drømmeperson!

Her hos Folq sørger vi for å matchmake deg med den ideelle AI-konsulenten for dine behov. Vi har samlet et helt band med talentfulle AI-konsulenter, som kan ta din AI-strategi så langt du orker.

Enten du bare skal jobbe med generell opplæring på dette i organisasjonen din, eller om dere klør etter å forløse all sprengkraften som ligger i kunstig intelligens i alle ledd av organisasjonen - her finner du din uvurderlige fagekspert.

Fremtiden er nå, ikke vent - finn deg en AI-konsulent!


AI-konsulentens unike ferdigheter

Innenfor AI-konsulentens verden kan vi også skille mellom "harde skills" og "myke skills". Harde skills er de ferdighetene du tilegner deg gjennom studier, kurs, sertifiseringsprogrammer på nett eller gjennom formell opplæring mens du jobber.

På den andre siden har vi de myke ferdighetene, som er litt vanskeligere å kvantifisere og forklare. Disse ferdighetene er ikke-tekniske og minner mer om personlighetstrekk. For eksempel, å være i stand til å starte en samtale med hvem som helst og virkelig forstå hva de ønsker, kan kalles "å være flink til å være sosial og utadvendt". Men i forretningsverdenen regnes det også som en myk ferdighet. Kommunikasjon er viktig, også for den AI-konsulenten du vurderer å engasjere.

Harde skills

Maskinlæring (ML)

En dyktig AI-konsulent har ekspertise i å utvikle og implementere avanserte maskinlæringsmodeller som kan analysere store datasett, forutsi trender og automatisere oppgaver, slik at bedrifter kan ta datadrevne beslutninger og oppnå konkurransefortrinn.

Programmering

En AI-konsulent behersker programmeringsspråk som Python, R eller Java, og kan bruke disse verktøyene til å bygge skreddersydde AI-løsninger, optimalisere eksisterende algoritmer og integrere AI-teknologi i bedriftens eksisterende systemer for å forbedre effektiviteten og ytelsen.

Databehandling

Med solid kompetanse innen datahåndtering kan en AI-konsulent effektivt samle, rense og transformere data for å sikre pålitelighet og nøyaktighet i AI-modeller, slik at bedrifter kan ta beslutninger basert på pålitelige og konsistente data.

Statistikk

En grundig forståelse av statistiske metoder og teknikker gir en AI-konsulent muligheten til å tolke data riktig, identifisere relevante mønstre og trender, og dermed levere innsikter og anbefalinger som kan drive bedriftens vekst og suksess.

Datavisualisering

Med evnen til å skape visuelt engasjerende og forståelige representasjoner av komplekse AI-data, kan en AI-konsulent presentere innsikt og resultater på en klar og overbevisende måte, som gir bedriftsledere og interessenter en umiddelbar forståelse av AI-analyser og beslutningsgrunnlag.

Nettverk og infrastruktur

Kompetanse innen skytjenester, distribuerte systemer og infrastruktur gir en AI-konsulent muligheten til å designe og implementere skalerbare og sikre AI-løsninger som oppfyller bedriftens behov, samtidig som de er fleksible nok til å håndtere store mengder data og støtte kontinuerlig vekst og innovasjon.

Myke skills

Kommunikasjonsevner

En dyktig AI-konsulent er i stand til å kommunisere komplekse AI-konsepter og tekniske begreper på en klar og forståelig måte til både tekniske og ikke-tekniske interessenter, og bygge en felles forståelse og tillit for å drive vellykkede AI-prosjekter.

Problemløsning

Med en analytisk og strategisk tilnærming til problemløsning er en AI-konsulent i stand til å identifisere forretningsutfordringer, analysere dem grundig og utvikle skreddersydde AI-løsninger som løser spesifikke behov og utfordringer, og dermed hjelper bedrifter med å oppnå konkrete resultater og mål.

Analytisk tenkning

En AI-konsulent har en skarp analytisk tankegang som gjør det mulig å trekke innsikter fra komplekse datasett, identifisere mønstre og trender, og dermed levere informerte beslutninger og anbefalinger som hjelper bedrifter med å utnytte sitt fulle potensial og oppnå konkurransefortrinn.

Prosjektledelse

Med solide prosjektledelsesferdigheter kan en AI-konsulent effektivt planlegge, koordinere og styre AI-prosjekter, inkludert ressursallokering, tidsstyring og oppfølging av prosjektmål, for å sikre vellykket implementering av AI-løsninger som leveres innenfor tidsrammen og budsjettet.

Kreativitet

Med en kreativ tilnærming til problemstillinger og muligheter kan en AI-konsulent utforske innovative måter å bruke AI-teknologi på, identifisere nye bruksområder og løsningsmetoder, og dermed bidra til å skape unike konkurransefortrinn og vekstmuligheter for bedrifter.

Kundeservice

Ved å sette kundens behov i fokus og ha en serviceorientert holdning, kan en AI-konsulent bygge sterke relasjoner med kundene, forstå deres unike utfordringer og behov, og tilpasse AI-løsninger og anbefalinger som skaper verdi og bidrar til kundens suksess.

Folq er en utrolig tjeneste som burde være tilgjengelig for flere profesjonelle disipliner
Herman Schistad
CTO
Kron (Årets Teknologihode - E24)

Slik gir du tydeligere prompts til en AI-konsulent - en ordliste

Maskinlæring

Maskinlæring handler om å trene datamaskiner til å lære og forbedre seg selv gjennom erfaring. Det innebærer at datamaskiner kan analysere data, identifisere mønstre og ta beslutninger uten å bli programmert direkte.

Deep Learning (dyp læring)

Dyp læring er en gren av maskinlæring og AI som bruker nevrale nettverk til å lære av store mengder data. Ved å etterligne hvordan hjernen fungerer, kan dype læringsmodeller oppdage komplekse mønstre og gjøre avanserte forutsigelser eller utføre oppgaver som bilde- eller talegjenkjenning.

Nevrale nettverk

Nevrale nettverk er datamodeller som er inspirert av den menneskelige hjernens nettverk av nerveceller. Disse nettverkene brukes i maskinlæring for å utføre oppgaver som mønstergjenkjennelse, klassifisering eller prediksjon. De kan forstå komplekse sammenhenger og tilpasse seg forskjellige typer data.

Naturlig språkbehandling (NLP)

Naturlig språkbehandling handler om å gi datamaskiner evnen til å forstå og arbeide med menneskelig språk. Det innebærer tolkning av tekst eller tale, oversettelse, samt analyse av følelser og mening i teksten. NLP brukes i applikasjoner som chatbots, taleassistenter og automatisert tekstbehandling.

Prediktiv analyse

Prediktiv analyse innebærer bruk av data, statistiske metoder og maskinlæring for å forutsi fremtidige hendelser eller trender. Ved å analysere historiske data kan prediktive modeller identifisere mønstre og gi innsikt som kan hjelpe bedrifter med å ta informerte beslutninger og planlegge for fremtiden.

Sentimentanalyse

Sentimentanalyse er en teknikk som brukes til å identifisere og evaluere følelser og meninger i tekstlige data, for eksempel i sosiale medieinnlegg eller omtaler. Ved å analysere språket og konteksten kan sentimentanalyse avdekke om en tekst uttrykker en positiv, negativ eller nøytral holdning.

Anomali-deteksjon

Anomali-deteksjon handler om å identifisere avvik eller unormale mønstre i data. Den brukes til å oppdage uvanlige eller potensielt skadelige hendelser som avviker fra det forventede mønsteret. Anomali-deteksjon kan være nyttig i cybersikkerhet, produksjonsfeiloppdagelse og avviksanalyse.

Generativ modellering

Generativ modellering refererer til utviklingen av modeller som kan generere nye data som ligner på det originale datasettet. Dette gjøres ved å lære modellen å forstå og reprodusere strukturen og egenskapene i dataene den er trent på. Generativ modellering brukes i oppgaver som generering av bilder, tekst eller lyd.

Forsterkende læring

Forsterkende læring innebærer å trene en modell til å ta riktige handlinger i en bestemt sammenheng ved å tildele belønninger eller straffer. Modellen lærer ved å utføre handlinger og motta tilbakemelding på sine valg. Den brukes ofte i automatiserte beslutningsprosesser og spillteori.

Edge computing

Edge computing refererer til databehandling og analyse som utføres nær kilden til dataene, for eksempel på enheter eller sensorer i et nettverk. Dette reduserer forsinkelsen og avhengigheten av skybaserte systemer, og gjør det mulig å behandle data raskt og effektivt på stedet der det oppstår.

IoT (Internet of Things)

IoT står for Internet of Things, og refererer til nettverket av fysiske enheter, sensorer, maskiner og objekter som er koblet til internett og kan samhandle og utveksle data. IoT gir muligheten til å samle og analysere store mengder data fra forskjellige kilder for å oppnå automatisering, overvåking og effektivitetsforbedringer.

IoT er viktig for en AI-konsulent fordi det gir tilgang til store mengder sanntidsdata fra forskjellige kilder, som kan brukes til å utvikle intelligente og automatiserte løsninger med potensial for å forbedre effektivitet, beslutningsstøtte og skape konkurransefortrinn.

GAN (Generative Adversarial Network)

GAN er en type nevralt nettverk som brukes i generativ modellering. Det består av to deler: en generator som lærer å generere nye data, og en diskriminator som lærer å skille mellom ekte og genererte data. GAN brukes til oppgaver som generering av realistiske bilder eller syntetisk data.