Gå til hovedinnhold

Backendutvikleren - tryllekunstneren i kulissene


Er ikke nettstedet ditt så optimalt, effektivt og funksjonelt som det kunne vært? I så fall bør du vurdere å leie inn en backendutvikler! Backendutviklere er spesialiserte fagfolk som forstår alt det praktiske ved programmeringsspråk, databaser, servere og andre teknologier for å få webløsninger til å fungere problemfritt. Det gjør at de kan levere verdi langt utover rene kode-skills og bidra med både teknisk ekspertise og myke ferdigheter som problemløsning.


Bilde

Hva er en backendutvikler?

En backendutvikler er en som jobber på server-siden av et nettsted eller en applikasjon. Deres hovedoppgave er å utvikle og opprettholde databaser, servere, API-er og andre teknologiske løsninger som støtter frontend-utvikleren sin utforming av den digitale plattform.

Bilde

Håndplukk konsulenter av høyeste kvalitet hos Folq

 • Over 2000 konsulenter
 • Over 880 backendutviklere
 • Med 13 års erfaring i snitt

Daglige oppgaver for en backendutvikler

En backendutvikler er en nøkkelperson i utviklingen av en bedrifts nettside, applikasjon eller programvare. De har både harde ferdigheter som programmeringsspråk og databasehåndtering, og myke ferdigheter som kommunikasjon og problemløsning.

Med sin kompetanse kan de bidra til å sikre at systemene fungerer feilfritt, og at brukeropplevelsen blir best mulig. Kort sagt, en backendutvikler gjør det mulig for en bedrift å bygge en sterk og pålitelig teknologisk grunnmur. En dyktig backendutvikler har flere tekniske ferdigheter og "soft skills".

Konsulentene fra Folq er flinke, setter seg fort inn i oppdraget og kommer raskt i gang med jobben. Det er essensielt når vi leier inn konsulenter.
Ingvild Kvamme
Leder
Schibsted
Folq sørger for tilgang til de beste konsulentene - som vi kan håndplukke fra ulike leverandører over hele landet.
Alexander Kenich
Group IT Development Manager
Sector Alarm
Det er veldig digg å slippe den gatekeeperen som du alltid møter på i alle andre konsulentselskaper.
Håvard Edvardsen
Tidligere produktsjef
Elaway
Folq er en utrolig tjeneste som burde være tilgjengelig for flere profesjonelle disipliner.
Herman Schistad
CTO
Kron
Vi er veldig fornøyd med konsulentinnleien gjennom Folq. Konsulentene har vært veldig dyktige og profesjonelle.
Henrik Fagerholt
Product Manager
Gyldendal
Folq gjør det enkelt for oss å finne konsulenter som matcher våre krav til tekniske ferdigheter, soft skills og pris. Det sparer oss for mye tid.
Morten Holla
Head of Development
Ice
Det er mye raskere å bruke Folq i stedet for et stort selskap. Vi fikk napp allerede samme dag vi publiserte oppdraget.
Jakob Grinvoll
CTO
Kokkeløren
Folq har hjulpet oss å vokse ved å ha de rette folkene tilgjengelig, med en superenkel tjeneste for å komme i kontakt med dem.
Alexander Sagen
VP R&D
Airthings
Folq løser et reelt problem på en brukervennlig og smidig måte. Tilbydere og oppdragsgivere nyter godt av en transparent og effektiv markedsplass.
Irene Philipps
Manager Director
Osprey Solutions

Tekniske og softe skills hos en backendutvikler

Hvis du leter etter en backendutvikler for bedriften din, er det viktig å finne noen som både har de tekniske ferdighetene som trengs og evnen til å samarbeide med resten av teamet.

En god backendutvikler er en gullgruve for deg når det kommer til å bygge robust og skalerbar teknologi som kan støtte virksomheten din på kort og lang sikt.

Her er litt mer kjøtt på beinet om noen av kjerneferdighetene en backendutvikler har:

1. Backend programmeringsspråk Java, Python, PHP

Du må kunne spesifikke programmeringsspråk for å ha en karrierevei som fører deg til suksess. Dette er også aspektene som vil danne grunnlaget for arbeidet ditt. Så hvorfor er disse språkene viktige? La oss grave litt dypere.

Java

Java er et av de mest populære programmeringsspråkene som brukes av backendutviklere i dag. Det er et objektorientert språk som kan brukes til å lage robuste og pålitelige applikasjoner som kan kjøre på forskjellige plattformer. Java kan brukes til å utvikle webapplik. En dyktig backendutvikler med kunnskap om Java kan derfor være svært verdifull for en bedrift som ønsker å utvikle robuste og pålitelige applikasjoner og tjenester som kan skaleres og tilpasses etter behov.

Kotlin

Kotlin er et programmeringsspråk som er utformet for å være mer lesbart og kortfattet enn Java, samtidig som det drar nytte av den solide infrastrukturen som Java-plattformen tilbyr. Dette språket brukes ofte til å utvikle Android-applikasjoner, men har også mange fordeler for backendutvikling. Hvis bedriften din verdsetter effektiv kode som er enkel å forstå og vedlikeholde, kan en utvikler med Kotlin-kunnskaper være et godt valg.

C#

C# er et robust, objektorientert programmeringsspråk som er utviklet av Microsoft. Dette språket er kjent for sin effektivitet og pålitelighet, og brukes ofte i utvikling av webapplikasjoner og spill, spesielt i miljøer der Microsoft-teknologi er mye brukt. Hvis din bedrift trenger pålitelige, sikre og skalerbare løsninger, og dere benytter Microsoft-teknologi, kan en utvikler med C#-kunnskaper være en verdifull ressurs.

TypeScript

TypeScript er et programmeringsspråk som legger til ekstra funksjoner på toppen av JavaScript, inkludert en strengere typekontroll som hjelper til med å fange feil tidlig i utviklingsprosessen. Dette gjør det lettere å skrive store, komplekse programmer med JavaScript, noe som kan være til stor nytte for bedrifter som trenger skalerbare webapplikasjoner.

2. Kunnskap om populære rammeverk

Backendutviklere bruker bestemte verktøy for å designe arkitekturen til et nettsted. Rammeverk gjør prosessen enkel. Dette hjelper også med sikkerhet og skalerbarhet. Det er flere rammeverk som backendutviklerne kan anvende for å lage nettapper som både har høy ytelse og er fleksible.

Spring

Spring er et omfattende rammeverk for Java som brukes til å bygge en rekke forskjellige typer applikasjoner, fra enkle webapplikasjoner til komplekse, enterprise-skala systemer. Spring tilbyr en fleksibel og kraftig måte å håndtere infrastrukturen i Java-applikasjoner på, og har mange funksjoner som kan hjelpe utviklere med å bygge sikre, skalerbare løsninger.

Ktor

Ktor er et Kotlin-basert rammeverk for bygging av asynkrone server- og klientapplikasjoner. Det er kjent for sin fleksibilitet og enkelhet, og er spesielt godt egnet for bygging av mikrotjenester og andre distribuerte systemer. Ktor tillater utviklere å bygge moderne, høytytende applikasjoner ved å benytte seg av Kotlin's kraftige funksjoner.

.NET Core

.NET Core er et rammeverk utviklet av Microsoft for å lage moderne, sky-baserte, internett-tilkoblede applikasjoner. Det er et plattformuavhengig rammeverk, noe som betyr at det kan kjøres på flere operativsystemer. .NET Core er kjent for sin ytelse, og blir ofte brukt til å utvikle webapplikasjoner, mikrotjenester og andre sky-baserte løsninger med høy ytelse.

Express

Express er et populært og lettvekts Node.js-rammeverk for server-side applikasjoner. Dets minimalistiske og modulære design gjør det enkelt å bygge enkle webservere eller mer komplekse webapplikasjoner. Express gir backendutviklere mulighet til å bygge raske, fleksible server-side løsninger, og er spesielt relevant for utviklere som jobber med JavaScript eller TypeScript.

3. Datastrukturer og algoritmer

Enkelt sagt kan måten å organisere og lagre data på refereres til som datastrukturer. Backendutviklere har god kontroll på disse datastrukturene, hvor noen av dem er:

 • Matriser
 • Lenkede lister
 • Stakk (datastruktur)
 • Køer
 • Grafer
 • Hashtabeller
 • Binært søketre

Nå kommer vi til algoritmer. Som tidligere nevnt, trenger backendutviklere å vite om algoritmer som kan hjelpe dem å bli best i yrket sitt. Her er noen ting du bør lære:

 • Rekursjon
 • Boblesortering
 • Selection sort
 • Binærsøk
 • Innstikksortering
 • Databaser og cache

For å bygge et system med høy ytelse, må programmerere stole på cachen. I tillegg kreves det i en database for å holde styr på brukernes svar. Derfor, som backendutvikler, er det av største nødvendighet at du vet hvordan du jobber med disse aspektene.

4. Kjennskap til servere

En server er et medium som oftest brukes til å levere viktige tjenester. Derfor er det den som aldri kan slås av. Derfor må du ha god kunnskap om hvordan serverne fungerer. Følgelig er det et viktig element for en backendutvikler å lære.

6. Kunnskap om API-er

APIer, eller Application Programming Interfaces, er som universelle oversettere for ulike dataprogrammer. De hjelper ulike deler av internettet å "snakke" sammen, slik at data kan flyte fritt og effektivt.

Hvis du ser for deg en backendutvikler som en kokk på et kjøkken, kan du tenke på APIer som oppskrifter. De forteller kokken (eller i dette tilfellet, datamaskinen) hvilke ingredienser som skal brukes, og hvordan de skal kombineres for å lage retten (eller i dette tilfellet, en nettside eller en app).

Og akkurat som enhver dyktig kokk, trenger en god backendutvikler å kjenne til mange forskjellige "oppskrifter". De mest kjente av disse i API-verdenen er XML og JSON. Disse er som universelle språk for datamaskiner, som hjelper dem med å forstå og håndtere data effektivt. Så når du ansetter en backendutvikler, vil du ha noen som er komfortable med å arbeide med APIer og disse dataformatene.

Tekniske ferdigheter:

 • Kunnskap om programmeringsspråk som Java, Kotlin, Python, C# eller TypeScript
 • Erfaring med databaser, for eksempel PostgreSQL eller Oracle
 • Erfaring med servere, for eksempel Apache eller Nginx eller skytjenester
 • Evnen til å arbeide med API-er og andre backend-tjenester

Som backendutvikler er det lett å fokusere på de tekniske ferdighetene, men man skal ikke undervurdere viktigheten av myke ferdigheter. Det handler ikke bare om å skrive feilfri kode – kommunikasjon og samarbeid er også nøkkelen til suksess.

Å kunne uttrykke seg klart og konsist rundt tekniske konsepter og løsninger vil hjelpe dere å samarbeide effektivt med alle avdelinger og ta gode beslutninger sammen.

Soft skills/myke ferdigheter:

 • Sterk problemløsningsevne
 • Evnen til å jobbe i team
 • Evnen til å kommunisere og samarbeide med ikke-tekniske kolleger
 • Kreativ og innovativ tankeprosess
Bilde

Trenger du en backendutvikler?

Null stress, vi har folk! Du trenger ikke lete mer! Vi har et stort nettverk av erfarne fagfolk med et bredt spekter av skills og kunnskap. De løfter komplekse webutfordringer som fjær - fra Java til serverhåndtering, fra .NET CoreRuby on Rails til boblesortering.

Våre dyktige backendutviklere er i stand til å levere på alle specs og kan raskt ta prosjektet ditt til neste nivå. De er tilgjengelige i flere storbyer som Oslo, Trondheim og Bergen.

Fordeler med å ansette eller hyre inn en profesjonell backendutvikler

Når det gjelder å utvikle en app eller nettside, kan det være fristende å prøve å gjøre alt selv. Men med de mange teknologiene og språkene som er tilgjengelig, kan det lett bli overveldende. Derfor bør du vurdere en profesjonell backendutvikler.

Ikke bare vil de ha nødvendig kompetanse og erfaring for å skape en stabil og sikker backend, men de vil også kunne spare deg for mye tid og stress – to ting som alltid er kjærkomment. Så gi din bedrift og deg selv trygghet ved å finne en profesjonell til å ta seg av backendutviklingen din.

En dyktig backendutvikler innehar en rekke tekniske såvel som myke skills. På den tekniske siden er det viktig med en solid forståelse av programmeringsspråk som Java, Python, Ruby og PHP. Det er også viktig å ha kunnskap om ulike backend-rammeverk som Flask, Ruby on Rails og Django.

En backendutvikler må også ha en grundig forståelse av ulike databaseløsninger, inkludert SQL, Oracle og MySQL. De bør også være komfortable med å arbeide i skybaserte plattformer som Amazon Web Services (AWS) eller Microsoft Azure.

Andre relevante roller