Gå til hovedinnhold

Frontendutvikleren - spesialisten på nettsider som kunden elsker

Slik verden er blitt i dag, med alle digitale kontaktpunkter, er brått nettstedet ansiktet utad for sjappa di. Rollen til en frontendutvikler spiller derfor en utrolig viktig rolle for bedrifter. Men hva gjør egentlig en frontendutvikler, og hvorfor er det viktig å ha en i selskapet ditt?

Bilde

Hva er en frontendutvikler?

En frontendutvikler er en spesialist på å lage nettsider som har et visuelt tiltalende design og er brukervennlige for besøkende. En frontendutvikler jobber på den delen av nettsiden som besøkende ser og bruker, som navigasjon, knapper, tekst og bilder. De jobber med å optimalisere brukeropplevelsen gjennom responsivt design, rask innlastingstid og enkel navigasjon.

Samlet sett er en frontendutvikler en nøkkelfigur i alle bedrifter som ønsker å lykkes i den digitale verden. De kan hjelpe deg med å designe og bygge et brukervennlig og attraktivt nettsted som tiltrekker seg kunder og øker konverteringer.

De kan også bidra til å holde deg i forkant av teknologi og trender, og sørge for at bedriften din fortsetter å vokse og utvikle seg. Det er viktig å finne en frontendutvikler som har de riktige ferdighetene og passer godt inn i kulturen og teamet ditt, slik at de kan være en verdsatt ressurs for selskapet ditt i lang tid fremover.

Bilde

Håndplukk konsulenter av høyeste kvalitet hos Folq

  • Over 2000 konsulenter
  • Over 710 frontendutviklere
  • Med 13 års erfaring i snitt

Ok, men hva gjør en frontendutvikler konkret?

En frontendutvikler er den praktiske arkitekten og designeren av nettsider og webapplikasjoner. Deres oppgave er å skape en tiltalende visuell fremstilling og en intuitiv brukeropplevelse. Dette inkluderer alt fra organisering av nettstedinnhold til å gi liv til statiske elementer med interaktivitet.


I tillegg til å bygge den synlige delen av nettstedet, samarbeider en frontendutvikler tett med andre utviklingsteam for å sørge for optimal ytelse, sikkerhet og tilgjengelighet på tvers av plattformer og nettlesere.

Frontendutviklere har ofte varierte bakgrunner og spesialiseringer som kombinerer kreativ design med teknisk kunnskap om koding i moderne språk som HTML, CSS, JavaScript og TypeScript. Så når du skal finne den rette frontend-utvikleren, er det viktig å kartlegge spesifikt hvilke ferdigheter du er ute etter.

En godt designet nettside kan øke sannsynligheten for at besøkende konverterer til kunder. Så, en dyktig frontendutvikler er essensiell for virksomheten din. Nettsider som laster raskt og er mobilvennlige, gir også SEO-fordeler, siden Google tar hensyn til disse faktorene når de rangerer nettsider i søk.

Konsulentene fra Folq er flinke, setter seg fort inn i oppdraget og kommer raskt i gang med jobben. Det er essensielt når vi leier inn konsulenter.
Ingvild Kvamme
Leder
Schibsted
Folq sørger for tilgang til de beste konsulentene - som vi kan håndplukke fra ulike leverandører over hele landet.
Alexander Kenich
Group IT Development Manager
Sector Alarm
Det er veldig digg å slippe den gatekeeperen som du alltid møter på i alle andre konsulentselskaper.
Håvard Edvardsen
Tidligere produktsjef
Elaway
Folq er en utrolig tjeneste som burde være tilgjengelig for flere profesjonelle disipliner.
Herman Schistad
CTO
Kron
Vi er veldig fornøyd med konsulentinnleien gjennom Folq. Konsulentene har vært veldig dyktige og profesjonelle.
Henrik Fagerholt
Product Manager
Gyldendal
Folq gjør det enkelt for oss å finne konsulenter som matcher våre krav til tekniske ferdigheter, soft skills og pris. Det sparer oss for mye tid.
Morten Holla
Head of Development
Ice
Det er mye raskere å bruke Folq i stedet for et stort selskap. Vi fikk napp allerede samme dag vi publiserte oppdraget.
Jakob Grinvoll
CTO
Kokkeløren
Folq har hjulpet oss å vokse ved å ha de rette folkene tilgjengelig, med en superenkel tjeneste for å komme i kontakt med dem.
Alexander Sagen
VP R&D
Airthings
Folq løser et reelt problem på en brukervennlig og smidig måte. Tilbydere og oppdragsgivere nyter godt av en transparent og effektiv markedsplass.
Irene Philipps
Manager Director
Osprey Solutions

HTML, CSS, JavaScript og TypeScript – frontendutviklerens superkraft

Frontendutvikleren står i frontlinjen for å skape en god brukeropplevelse på nettstedet ditt. Dette krever en solid forståelse av HTML, CSS, JavaScript, og TypeScript. Her er noen grunner til hvorfor disse teknologiene er sentrale for frontendutvikling:

  • HTML er skjelettet som gir struktur til nettsidens innhold. Det bestemmer hvordan siden ser ut og hvor elementene plasseres.
  • CSS er stjernen som sørger for at nettsiden ser stilig ut. Alt fra farger og fonter til layout og responsivt design styres av CSS.
  • JavaScript og TypeScript gir nettsiden liv ved å legge til interaktivitet og funksjonalitet. Alt fra animasjoner og skjemavalidering til å skape fullblåste applikasjoner kan realiseres med disse kraftige verktøyene.

Frontendutviklere bruker også verktøy som Storybook for å lage brukergrensesnittkomponenter, og Tailwind for å bygge skreddersydd design raskt og effektivt.

Så, en frontendutvikler bruker en blanding av disse teknologiene for å skape nettsider som ikke bare ser bra ut, men som også er en fryd å bruke. Uten disse verktøyene ville nettsidene være vanskelig å navigere og mindre engasjerende. Derfor er det essensielt for en frontendutvikler å mestre bruken av disse teknologiene på en effektiv og kreativ måte.

Bilde

Trenger du en frontendutvikler?

Null stress, vi har folk! Du trenger ikke lete mer! Vi har et solid nettverk av dyktige fagnerder med et bredt spekter av skills og kunnskap. De elsker komplekse webutfordringer til frokost - fra JavaScript-animasjoner til Client-side rendering, fra JSON til XML, fra wireframing til funksjonell programmering.

Våre dyktige frontendutviklere er i stand til å levere på alle specs og kan raskt ta prosjektet ditt til neste nivå. De er tilgjengelige i flere storbyer som Oslo, Trondheim og Bergen.

Kort gloseliste når du møter en frontendutvikler

Utover å være dyktig i teknologiene nevnt ovenfor, kan en frontendutvikler også være dyktig i ett eller flere av områdene under. Dette er også en fin gloseliste, eller til og med en hjelp til å forstå bedre hvilke ting en frontendutvikler kan hjelpe deg med, og hva du har behov for. Her er et lite, men representativt overblikk:

React.js og Vue.js

Disse er populære JavaScript-rammeverk som hjelper frontend-utviklere med å bygge interaktive og høytytende brukergrensesnitt. Rammeverk som React og Vue tilbyr en effektiv og fleksibel måte å bygge komplekse applikasjoner på.

Angular

Et annet populært rammeverk, utviklet av Google, som hjelper utviklere med å bygge store og komplekse webapplikasjoner.

Node.js

Selv om Node.js ofte assosieres med backend-utvikling, brukes den også av frontendutviklere for å bygge verktøy for bygging og utvikling, kjent som build tools.

Webpack og Babel

Dette er eksempler på byggeverktøy som hjelper frontendutviklere med å optimalisere og transformere koden deres for best mulig ytelse og kompatibilitet.

SASS/LESS

Dette er CSS preprocessorer som gir utviklere mer kraftige verktøy for å skrive CSS, som variabler, funksjoner, og nesting.

Tailwind CSS

Et CSS-rammeverk som gir deg full kontroll over nettstedets design uten å måtte forlate HTML-koden din. I stedet for å gi deg forhåndsbygde komponenter, gir Tailwind deg et sett med verktøy for å bygge helt egendefinerte designs. Dette gjør det til et attraktivt valg for frontendutviklere som ønsker å skape unike og skreddersydde nettsider og applikasjoner.

Cross-Browser Testing

Frontendutviklere må sikre at nettsidene fungerer på alle populære nettlesere, enheter og skjermstørrelser. Dette krever grundig testing på tvers av forskjellige plattformer.

Wireframing og Prototyping

Frontendutviklere bruker verktøy for wireframing og prototyping for å lage en visuell guide for nettstedet eller applikasjonen. Dette hjelper med å planlegge layout og brukeropplevelse før de starter selve kodingen.

Bruk av APIer

Frontendutviklere bruker Application Programming Interfaces (APIer) for å integrere tredjepartstjenester i nettstedet eller applikasjonen. Dette kan være alt fra betalingstjenester til sosiale medier-integrasjoner.

Versjonskontrollsystemer, som Git

Dette hjelper utviklere med å spore endringer i koden deres, samarbeide med andre utviklere, og håndtere eventuelle feil som kan oppstå.

Funksjonell programmering

Dette er en programmeringsparadigme som hjelper utviklere med å skrive mer forutsigbar og lett-å-teste kode.

I tillegg til tekniske ferdigheter, har en god frontendutvikler også et skarpt øye for design, en forståelse for brukervennlighet, og evnen til å samarbeide tett med designere, backendutviklere og andre nøkkelpersoner i prosjektet. Deres arbeid er sentralt i å skape en tiltalende og brukervennlig brukeropplevelse.

Andre relevante roller